OKAN ASLAN İLE GÜN ORTASI

Dr. Erkaya: Somatizasyon, sadece psikolojik bir hastalık değil

Okan Aslan'la Gün Ortası'na konuk olan Dr. Hakan Erkaya, "Somatizasyon bozukluğu aslında sadece psikolojik olarak adlandırılabilecek bir hastalık değil." dedi.
Sitede oku
Gastroenteroloji uzmanlarının dünya çapında 6 kıta, 33 ülkeden 73 bin kişi üzerinde yaptıkları tarama çalışmasında anksiyete, depresyon ve somatizasyon bozukluğunun en fazla yaşandığı ülke yüzde 60 ile Mısır olurken, Türkiye yüzde 54 ile dünya ikinci oldu. Sadece somatizasyon bozukluğunda (kişinin belirgin bir hastalığı olmadan bazı yakınmaları) ise Türkiye yüzde 37 ile birinci sırada yer aldı.
Okan Aslan’la Gün Ortası programına konuk olan Dr. Hakan Erkaya, somatizasyon bozukluğuna dair açıklamalarda bulundu.
Erkaya, kavramı “Aslında bu çalışmanın sonucu hiç de garip değil. Bizim gibi duygu durumunu dışa vurmakta zorlanan bazı ülkelerde somatizasyon dediğimiz durum ortaya çıkabiliyor. Aslında tanım olarak, soma ‘beden’ demek, ‘somatizasyon’ bedenselleştirme. Yani ruhsal bir sıkıntıyı, insanın içsel olarak yaşadığı bir çatışmayı bedensel sıkıntı olarak tarif etme” diye açıkladı.
Dr. Erkaya, somatizasyonun ortaya çıkma şeklini ve tanı koymayı şöyle anlattı:
“Bu tür şikayetleri olan bir hastayı biz dinlediğimiz zaman, arka planda yatan fizyolojik bir sebep var mı mutlaka buna bakıyoruz. Somatizasyon bozukluğu aslında sadece psikolojik olarak adlandırılabilecek bir hastalık değil. Uzun süren kronik stresin beyinde yarattığı durumlarla ilgili beyinde bir kimyasal bozulma oluyor. Bedenden gelen sinyaller yanlış algılanmaya başlanıyor, gerçek bir ağrı var gibi algılanıyor. Tıbbi testlerde hiçbir şey çıkmamasına rağmen hastalar o ağrıyı hissetmeye devam ediyorlar.”
Yorum yaz