Rusya Ulusal Enerji Güvenliği Fonu Başkan Yardımcısı Aleksey Grivaç, Sputnik’e demecinde ‘yol haritasının’ yıl sonuna kadar onaylanması beklenen doğalgaz merkezi projesinin stratejik bir öneme sahip olduğunu belirtti.
Grivaç, “Ankara, büyük hacimli enerji kaynaklarının Avrupa'ya yönelik bir aktarma noktası olma rolünü uzun süredir ve ısrarla sürdürdü. Türkiye'den şu anda bile ayda 2-3 milyar metreküp doğalgaz geçiyor ve büyüme potansiyeli mevcut. Ayrıca Türkiye, Avrupa'nın en büyük gaz pazarlarından biridir. Merkez, akışlardan ek gelir elde etmek için bir fırsat olmakla birlikte kendi ihtiyaçları için daha konforlu ve güvenli bir gaz tedariki sağlamanın da bir yoludur” diye konuştu.
Avrupa Birliği (AB) ülkelerindeki gaz kıtlığı bağlamında, bir doğalgaz merkezi projesini hayata geçirme sureti ile Türkiye'nin Avrupa'nın enerji güvenliğinin sağlanmasındaki rolünün önemli ölçüde artabileceğine dikkat çeken uzman, şöyle konuştu:
“Şu anda Avrupa'da belli bir gaz sıkıntısı oluşmuş durumda. Avrupa pazarının herhangi bir ek hacimden memnun olacağı ortada. Merkez projesini hayata geçirme sürecine hem tedarikçiler ve transit ülkeler, hem de tüketiciler katılıyor. Çalışma koşulları tüm oyuncular için anlaşılabilir, öngörülebilir ve ticari açıdan cazip olmalıdır. Tarafların şu anda üzerinde çalıştığı konu da bu. Merkezin hayata geçmeye başlaması ile Avrupa'nın enerji güvenliğinin önemli ölçüde artabileceği, onunla birlikte Türkiye'nin de hem gaz dağıtımı hem de gazın fiyatlandırılması süreçlerindeki rolünün artabileceği aşikar.”