Ukrayna krizi

Alman muhalefeti: Kiev’e yapılan silah tedariki nedeniyle ordumuz savaşta iki günden fazla dayanamaz

Almanya’da ana muhalefetteki CDU/CSU'nun oluşturduğu Hıristiyan Birlik fraksiyonundan Dr. Johann David Wadephul, Kiev'e yapılan büyük ölçekli silah tedariki nedeniyle Alman ordusunun savaşta iki günden fazla dayanamayacağını belirtti.
Sitede oku
Dr. Wadephul, Alman Haber Ajansı’na (DPA) demecinde Ukrayna’ya yapılan büyük ölçekli silah tedariki nedeniyle ağır bir mühimmat sıkıntısı yaşayan Alman ordusunun savaşta iki günden fazla dayanamayacağını söyledi.
Ana birlikler savaşta en fazla iki gün dayanabilir. Ve bu genel olarak felakete eşdeğer bir sonuçtur” diyen Wadephul, Ukrayna'ya ‘makul’ mühimmat tedarikinin ‘artık Bundeswehr (Alman Silahlı Kuvvetleri) için ciddi bir sıkıntıya dönüştüğünü’ ifade etti.
Ayrıca Alman ordusunu savaşa hazır bir güce dönüştürme sürecinin son derece yavaş ilerlediğini de dile getiren Wadephul, “Her şey ilk aşamalarda tıkandı ve bu duraklamanın sorumlusu elbette ki (Almanya Savunma Bakanı) Boris Pistorius” vurgusunu yaptı. Bundeswehr’in savaş kabiliyetini artırmaya yönelik yüksek sesli açıklamalar, ancak az gerçek eylem gördüğünü söyleyen politikacı, ordu için bir dönüm noktasının bir türlü gelmediğinin altını çizdi.
Bundeswehr'in Ukrayna'ya teslim edilen teçhizat ve mühimmatı telafi edemediği gibi bir durumun kabul edilemez olduğunu vurgulayan Wadeful, “O zamankinden kat kat fazlasına ihtiyacımız var” ifadelerini kullandı.
Rusya, Batı'nın Ukrayna'ya yönelik silah sevkiyatlarına kararlılıkla karşı çıkıyor. Daha önce Rusya Dışişleri Bakanlığı, NATO ülkelerine Kiev'e yapılan silah sevkiyatlarıyla ilgili nota göndermiş ve İttifak ülkelerinin 'ateşle oynadığını' açıklamıştı. Rusya Dışişleri Bakanı Sergey Lavrov ise Ukrayna'ya silah içeren her kargonun Rusya için meşru bir hedef haline geleceğini kaydetmişti.
Kremlin Sözcüsü Dmitriy Peskov ise, 'Batı’nın Ukrayna’ya silah pompalamasının Rusya-Ukrayna görüşmelerinin başarıya ulaşmasına hizmet etmediğini ve olumsuz sonuçları olacağını' dile getirmişti.
Ukrayna krizi
Rusya Savunma Bakanlığı: Rus hava savunması bir günde Ukrayna’ya ait 3 savaş uçağını düşürdü
Yorum yaz