FETHİ YILMAZ’LA YAZI-YORUM

ABD'nin Suudi Arabistan planı

Fethi Yılmaz, 30 Dakika'da “Washington Dönüşen Bölgeyi Nasıl İstikrarlı Hale Getirebilir?” başlıklı makaleyi değerlendirdi ve "Yazının büyük bölümü ABD’nin Ortadoğu’daki politikasını Suudi Arabistan üzerinden şekillendireceğini anlatıyor.” dedi.
Sitede oku
Fethi Yılmaz, 30 Dakika programında Foreign Affairs’te yer alan “Washington Dönüşen Bölgeyi Nasıl İstikrarlı Hale Getirebilir?” başlıklı makaleyi değerlendirdi.
Yılmaz, “Bu makalede İsrail-Filistin çatışması sonrasında ABD’nin nerede hata yaptığı ve bu hatayı telafi etmek için neler yaptığı, hangi devletleri en yakın partner olarak yanında tutması gerektiği anlatılıyor” dedi ve şöyle ekledi:

“Makalede diyor ki, ‘7 Ekim sonrası ABD’nin Ortadoğu’daki vizyonu tamamen altüst oldu’. ABD’nin Ortadoğu’daki en büyük partnerinin Suudi Arabistan olduğu, bunun daha da öne çıkarılması gerektiği vurgulanıyor. Ancak şu şartlarda ABD ile Suudi Arabistan arasında bir anlaşmanın çok mümkün olmayacağını söylüyor. 7 Ekim’den sonra oluşan durumda kazananın İran olduğunu belirtiyor. Çünkü İran, bölgede askeri bir güç olduğunu bir şekilde ispat etti. Lübnan’da Hizbullah var, Yemen’de Husiler var… Yani İran’ın Ortadoğu’da çatışma durumlarını tırmandırabilecek bir askeri etki alanının olduğunu söylüyor –Hamas’a verdiği askeri destek, daha sonra Hizbullah üzerinden İsrail ile düşük yoğunlukta da olsa bir çatışma hali ve Şii milislerinin Irak-Suriye’de ABD üslerine saldırısı da bunun göstergesi diyor. ABD, İran’ı sınırlandırma yollarını bulmak zorunda diyor devamında. ABD’nin Suudi Arabistan ve İsrail ile ve bölgedeki diğer partner olduğu devletlerle ılımlı bir hava oluşturmaya çalışırken, Filistin meselesini görmezden gelerek çok büyük bir hata yaptığını söylüyor. Yazının büyük bölümü ABD’nin Ortadoğu’daki politikasını Suudi Arabistan üzerinden şekillendireceğini anlatıyor.”

Yorum yaz