BMGK'de Malta'nın sunduğu karar tasarısı düzenlenen acil oturumda oylandı.
Kasım ayı boyunca BM Güvenlik Konseyi'ne başkanlık eden Çin'in Birleşmiş Milletler Temsilcisi Cang Cün, bugün yaptığı açıklamada, BMGK’nin Gazze ile ilgili bir kararı onayladığını söyledi.
Kararda, "Uluslararası insani hukuka uygun olarak, BM insani yardım kuruluşlarının tam, hızlı, güvenli ve engelsiz insani erişimini mümkün kılmak için Gazze Şeridi boyunca yeterli sayıda gün boyunca acil ve genişletilmiş insani ara ve koridorlar’ oluşturulması talep ediliyor.
Söz konusu araların uluslararası insancıl hukuka uygun şekilde "yeterli gün" olması gerektiğine işaret edilen kararda, BM ve ortaklarına insani yardım için kesintisiz, hızlı ve güvenli erişim çağrısı yapıldı.
Hamas ve diğer gruplardan öncelikle çocuklar olacak şekilde tüm rehinelerin serbest bırakılması çağrısı yapılan kararda, Gazze'deki sivil halkın temel ihtiyaçlarının tedarik edilmesinin engellenmesine son verilmesi istendi.
Kararda, söz konusu uygulamaların özellikle çocuklar üzerinde büyük yük oluşturduğuna işaret edilirken, yardımların çocukların ve tüm toplumun ihtiyaçlarını karşılayacak şekilde sağlanması gerektiği vurgulandı.
Koordinasyon ve önden bilgilendirmenin öneminin dile getirildiği kararda, özellikle BM ile çocuklar, hastalar ve personelin hareketi konusunda iletişim içinde olunması talep edildi.
Kararda, BM Genel Sekreteri Antonio Guterres'in kararın uygulanmasıyla ilgili BMGK'ye bilgi sağlaması istendi.
Söz konusu kararın onaylanması Rusya'nın "insani ara" yerine ateşkes ifadesinin yer almasına yönelik değişiklik önerisini reddedilmesinin ardından geldi.
Washington'un baskısı nedeniyle kararın içi boşaltıldı
Rusya'nın Birleşmiş Milletler (BM) Daimi Temsilcisi Vasiliy Nebenzya, kararın, ABD'nin baskısı nedeniyle yumuşatılmış olmasından ve ateşkes talebini içermemesinden üzüntü duyduğunu söyleyerek, "Washington'un baskısı nedeniyle üzgünüz. Kararın dili, kararın içi boşaltıldı" dedi.