Ukrayna krizi

Medvedev, Ukrayna'nın NATO iddialarını tiye aldı: 'İsrail, Filistin ve Afganistan'ı da üye yapın'

Rusya Güvenlik Konseyi Başkan Yardımcısı Dimitriy Medvedev, Avrupa'da Ukrayna'nın Kırım ve Donbass olmadan NATO'ya kabul edilmesi fikrinin bu bölgelerin artık Ukrayna olmadığı anlamına geldiğini söylerken, NATO'yu genişlemek adına ‘daha fazlasını hedeflemeye’ çağırdı.
Sitede oku
Resmi Telegram kanalından yakın zamanda Bloomberg'e konuşan eski NATO Avrupa Müttefik Kuvvetleri Komutanı James Stavridis’in açıklamalarını değerlendiren Medvedev, “Avrupa kaynarken ve yüzbinlerce insan sokaklarda Batı'nın Gazze'deki şiddete verdiği alaycı desteği protesto ederken, ‘Ortadoğu'da kan dökülüyor’ kisvesi altında bazı mevcut ve eski NATO yetkililer, dikkatlice Ukrayna hakkında yeni fikirler yayıyor, Kırım ve Donbass (Donetsk ve Lugansk) olmadan ülkenin ittifaka kabul edilmesi gerektiğini söylüyorlar. Dolayısıyla bu bölgelerin artık Ukrayna’ya ait olmadığını zaten kabul ediyorlar” ifadelerini kullandı.
Medvedev, bu fikirlerin kötü olmadığını kabul ederken, ancak daha ileri gitmenin ve fazlasını hedeflemenin önemli olduğunu kaydederek değerlendirmesini şu şekilde sürdürdü:

“Genel olarak daha fazlasını hedefleyerek ittifaka üyelik kriterlerini bir kez daha değiştirin. İsrail'i Filistin'le birlikte üye yapın ve bu ebedi düşmanları müttefik haline getirin. Üye listesine ABD gibi NATO üyelerinin 20 yıldır boş yere oturduğu Afganistan’ı da ekleyin. İşte o zaman Orta Doğu’da Anglo-Sakson tarzı aydınlanmış demokrasiyi hüküm sürdürebilir, herkesin mutluluğa erişmesini sağlayabilirsiniz.”

Yakın zamanda uluslararası haber ajansı Bloomberg’de makalesi yayınlanan emekli ABD Donanması Amirali ve Avrupa'daki NATO kuvvetlerinin eski komutanı James Stavridis, Ukrayna çatışmasının sona ermesinin, Kiev tarafından en azından toprak kaybının geçici olarak tanınması anlamına gelen Kore senaryosu ile olabileceğini söylemişti.
Stavridis, yazdığı makalesinde, “Muhtemelen (Ukrayna, Kırım'ın ve yarımada ile Rusya arasındaki kara köprüsünün Moskova'nın kontrolü altında kalacağı konusunda en azından bir süreliğine anlaşmak zorunda kalacak” ifadelerini kullanmıştı.
Ukrayna krizi
ABD'li eski istihbarat subayı: NATO Rusya ile askeri çatışmaya dayanamayacak
Yorum yaz