GÜNDEM DIŞI

Ödüllü yazar Murat Gülsoy: 'Edebiyat aracılığıyla diğer sanatların keskinliğine varabiliyoruz'

Önde gelen çağdaş Türk edebiyatçılarından Murat Gülsoy, Serhat Sarısözen’le Gündem Dışı’nda stüdyo konuğu oldu.
Sitede oku
Yaratıcı yazarlık atölyesi ve verdiği seminerlerle adından sıklıkla söz ettiren yazar Murat Gülsoy, edebiyatın dil aracılığı ile, diğer bütün sanatların keskinliğine varabildiğini ifade etti:
“1990’lu yıllarda sadece psikoloji alanında yüksek lisans yapmıyordum; aynı zamanda edebiyat üzerine de düşünüyordum ve ikisinin kesiştiği alanlar dikkatimi çekiyordu. Şöyle ki insan aklının nasıl çalıştığı benim için temel araştırma problemlerinden biriydi. İnsan aklı nasıl çalışıyor, nasıl üretiyor, nasıl yaratıyor? Ve bu yaratımın da en üst seviyelerinden birinin aslında edebiyat olduğunu anladım. Çünkü edebiyat, dil aracılığıyla neredeyse diğer bütün sanatların varabildiği etki keskinliğine varabiliyoruz”

‘Bir devrim ve bir devamlılık var’

Son romanı “Ressam Vasıf’ın Gizli Aşklar Tarihi”nde, karakter Ressam Vasıf Ekrem Yelda’nın kendi ağzından dinlediğimiz hayatı, samimi itiraflar ve bitmeyen resim tutkusu ile dolu.
Yazar Murat Gülsoy, romanın geçtiği dönem hakkında şu yorumda bulundu:
“Resim sanatına ilişkin Cumhuriyet dönemi öncesinde de çok ciddi gelişmeler var. Son halife Abdülmecit Efendi, bir ressamdır. Kendisi Osmanlı Ressamlar Cemiyeti’nin de kurucusu. Büyük bir atölyesi ve yaptığı resimler var. Bu resimler, müzelerde de sergileniyor. Resmi yasakladığını söylediğimiz İslam’ın son halifesi ressam ve resim sanatının Türkiye’deki kurucularından. 19. yüzyılda bir devrim ve bir devamlılık var.”
Yorum yaz