Ukrayna krizi

Ukrayna'nın Batı’dan aldığı silahları nasıl ‘yeniden sattığı’ ortaya çıktı

Hamas'ın Ukrayna'dan gönderilen silahları İsrail'e karşı kullanması, ABD, NATO ve bazı Avrupa ülkelerinin Kiev'e gönderdiği silahların nereye gittiğine dair soru işaretleri yaratırken, Sputnik, Ukrayna’nın Rusya’ya karşı aldığı Batı silahlarını hangi yollarla yeniden sattığını belirledi.
Sitede oku
Ukraynalıların internet üzerinden Batı’dan tedarik edilen silah ve patlayıcılarla birlikte, özellikle daha önce ABD'den askeri yardım paketlerinin bir parçası olarak Kiev'e sağlanan C4 patlayıcıları sattığı gözlemlenirken, daha önce Ukrayna'ya gönderilen Batı silahlarının özellikle Gazze Şeridi'ndeki militanların elinde bulunduğu bildirilmişti.
Küresel Silah Ticareti Analiz Merkezi müdürü Igor Korotçenko, Sputnik’e yaptığı açıklamada, merkezin tahminlerine göre ABD’den Ukrayna'ya sağlanan silah ve mühimmatların yüzde 10 ila 15'inin daha sonra yasadışı yollarla Orta Doğu, Asya-Pasifik Bölgesi ve Afrika ülkelerine gönderildiğini ifade etti.

Adrese teslim silah sevkiyatı

Yapılan araştırmalar, Ukrayna’daki internet sitesinden ABD menşeli C4 patlayıcılarının kilosu 800 dolardan satış sunulduğunu ortaya çıkarırken, sitedeki ilanda, Kiev şehrinde satılan ürünün farklı açılardan fotoğrafları ve İngilizce yazıların bulunduğu görülebiliyor.
Ürünü internet üzerinden satan hesabın ilanında, ‘Urayna'nın her yerine ateşli silah satışı yapılmaktadır’, ‘Adrese anonim teslimat’ ve ‘Uygun depodan alım’ gibi seçenekler de bulunuyor.
İlan metni İngilizce olarak da sunulurken, siparişin nasıl verileceği ve alıcıya nasıl teslim edileceği açıklanıyor.
Sputnik’e konuşan ve halihazırda Rus özel servislerinde çalışan eski bir Ukraynalı sınır muhafızı olan Ruslan Sırovoy, Avrupa Birliği’nden (AB) Ukrayna'ya ulaştırılan yardımların aktif bir şekilde hem yurt içine hem de yurt dışına yeniden satıldığını doğruluyor.

Ukrayna’ya giden insani yardımlara dikkat

Rus özel servisleri için veri toplamada görev alan Ukrayna Gümrük Servisi Siber Güvenlik Departmanı eski başkanı Sırovoy, Ukrayna'dan Macaristan üzerinden ayrılarak İstanbul üzerinden uçakla Moskova'ya uçtuğunu anlatırken, AB’den gelen yardımlarla ilgili, “Ukrayna gümrük sınırları üzerinden gece görüş cihazları, termal görüntüleme sistemleri, gece nişangahları ve diğer birçok teknoloji Avrupa Birliği'nden insani yardım konvoyuyla geçiyor. İnsani yardım niteliğine sahip olunca bunların hiçbir şekilde kaydı da yapılmıyor” dedi.
Hafif silahlar da dahil olmak üzere insani yardımın çoğunun neredeyse anında yeniden satıldığını vurgulayan Sırovoy, sözlerini “Gelen silah ve mühimmatın en iyileri alınıp Ukrayna ve Romanya topraklarında satılıyor. İnternet bu konuda temel satış platformu. Yiyeceklerden silahlara kadar herşey satılıyor. Gelen yardımların en kalitelisi ülke içindeki alıcılara ya da AB ülkelerine yeniden satılırken, en kötüsü ise halka dağıtılıyor. Bu kategoriye askere alınan ve cepheye gönderilenler de dahil” diye sonlandırdı.
DÜNYA
Zaharova: Batı'yı Kiev'e gönderilen silahların karaborsaya düştüğü konusunda defaatle uyardık
Yorum yaz