Ukrayna krizi

Rusya, ilk kez Ukrayna'ya ait ATACMS füzesi düşürdüğünü açıkladı

Rusya Savunma Bakanlığı, Ukrayna'da süren özel askeri operasyonun ilerleyişini özetlediği açıklamasında, ilk kez ABD tarafından gizlice Kiev’e gönderilen ATACMS füzelerinin imha edildiğini bildirdi.
Sitede oku
Bakanlıktan yapılan yazılı açıklamada, geçtiğimiz 24 saat içinde ABD yapımı iki uzun menzilli ATACMS operasyonel-taktik füzesiyle birlikte yer hedeflerini vuracak şekilde modifiye edilmiş bir S-200 uçaksavar füzesi ve iki AGM-88 HARM anti-radar füzesinin imha edildiği aktarıldı.
Bununla birlikte bakanlık, son 24 saatte Rus ordusunun iki ABD yapımı HIMARS çok namlulu roket sistemini imha ettiğini duyururken, uzun menzilli ATACMS füzelerinin bu sistemler yardımıyla fırlatıldığı biliniyor.
Son bir günde Rusya Silahlı Kuvvetleri’ne bağlı hava savunma sistemlerinin Donetsk Halk Cumhuriyeti'ndeki Krasnoarmeysk, Herson ve Dnepropetrovsk bölgesinde Ukrayna'ya ait iki MiG-29 savaş uçağı, bir Su-25 saldırı uçağı ve bir adet Çekya'nın yüksek performanslı eğitim uçağı olan Aero L-39 Albatros düşürdüğü de ifade edildi.
ABD’li savunma şirketi Lockheed Martin tarafından üretilen ve 160 km'den 300 km'ye kadar menzile sahip olan ATACMS füzeleri, ilk kez 1991'deki ABD’nin Irak’ı işgal ettiği Körfez Savaşında Çöl Fırtınası Operasyonu sırasında kullanılmıştı.
Ukrayna krizi
Rus Dışişleri: ATACMS füzelerinin tedariki ABD'nin çatışmayı daha da tırmandırma arzusunu gösteriyor
Yorum yaz