DÜNYA

Obama: İsrail’in Gazze’deki eylemleri, kendisine yönelik 'küresel desteği' erozyona uğratabilir

Eski ABD Devlet Başkanı Obama, Gazze'deki insani kayıpları göz ardı edecek herhangi bir İsrail stratejisinin 'geri tepebileceğini' söyledi.
Sitede oku
Eski ABD Devlet Başkanı Barack Obama yaptığı açıklamada, İsrail'in Hamas'a karşı yürüttüğü savaşta Gazze'ye gıda ve suyu kesmek gibi bazı eylemlerinin 'Filistinlilerin tutumlarını nesiller boyu sertleştirebileceğini' ve 'İsrail'e yönelik uluslararası desteği zayıflatabileceğini' söyledi.
Eski Başkan, "İsrail hükümetinin Gazze'deki esir sivil nüfusa gıda, su ve elektriği kesme kararı sadece büyüyen bir insani krizi daha da kötüleştirmekle kalmaz; Filistinlilerin tutumlarını nesiller boyu daha da sertleştirebilir, İsrail'e yönelik küresel desteği erozyona uğratabilir, İsrail'in düşmanlarının ekmeğine yağ sürebilir ve bölgede barış ve istikrarı sağlamaya yönelik uzun vadeli çabaları baltalayabilir" iddiasında bulundu.

'İsrail'in yanında dimdik duruyoruz'

Açıklamasında Hamas'ın saldırısını kınayan Obama, İsrail'in kendini savunma hakkını desteklediğini yinelerken bu tür savaşlarda sivillere yönelik riskler konusunda uyarıda bulundu.
Obama iki hafta önce de Hamas'ın İsrail'e yönelik saldırılarının ardından İsrail'e desteğini ifade etmişti. Obama X hesabı üzerinden yaptığı açıklamada şu ifadelere yer vermişti:

İsrail'e yönelik küstah terör saldırıları ve masum sivillerin katledilmesi tüm Amerikalıları dehşete düşürmeli ve öfkelendirmelidir. Ölenler için yas tutuyor, rehin tutulanların sağ salim dönmeleri için dua ediyor ve Hamas'ı tasfiye eden müttefikimiz İsrail'in yanında dimdik duruyoruz.

Obama ayrıca daha evvel, "İsrail'in teröre karşı kendini savunma hakkını desteklerken, hem İsrailliler hem de Filistinliler için adil ve kalıcı bir barış için çabalamaya devam etmeliyiz" açıklamasında da bulunmuştu.
DÜNYA
Barack Obama, Beyaz Saray'dan uzak olmanın evliliğine iyi geldiğini söyledi
Yorum yaz