YENİ ŞEYLER REHBERİ

‘Aşırı korumacı ebeveynlik çocukların bağışıklık sistemini zayıflatıyor’

Dr. Dicle Çelik’e göre, aşırı korumacı ebeveynlik, çocukların bağışıklık sistemine zarar veriyor. Adeta fanusta büyüyen çocukların bağışıkık sistemi gelişemiyor.
Sitede oku
Radyo Sputnik'te yayınlanan Serhat Ayan'la Yeni Şeyler Rehberi'nde, okulların açılmasıyla birlikte başlayan hastalık sezonu, jinekolojik kanser alanında Türkiye'de atılan adımları, uzaktan mağaza yönetimini ve deprem zamanında hayat kurtaran deprem kurtarma istasyonlarının depremde değil de öncesinde yerleştirilmesinin önemi gibi konular masaya yatırıldı.
Solunum yollarında görülen enfeksiyonların arttığı bu dönemde Liv Hospital Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Uzmanı Dr. Dicle Çelik ile bağışıklık sisteminin nasıl güçlendirilebileceğini anlattı.

‘En çok kat kat giydirilen çocuklar hasta oluyor’

Dr. Çelik’e göre, aşırı korumacı ebeveynlik, çocukların bağışıklık sistemine zarar veriyor. Adeta fanusta büyüyen çocukların bağışıkık sistemi gelişemiyor. Burada en önemli noktanın aşırı sıcaktan uzak durmak olduğunu kaydeden Dr. Dicle Çelik’in yorumuna göre, evleri sık sık havalandırmak hayati önem taşıyor:
“Yavaş yavaş polikliniklerimiz hareketlenmeye başladı. Biliyorsunuz ilk iki-üç sene evimizde pamuklara sardık, cam fanusta yaşattık çocukları. Okullar açılınca da çocuklar bir araya geliyor ve hastalık bulaşıyor, çocuklar ökkürmeye başlıyor. Anneler ve babalar ‘Eyvah hastalıklar başladı. Bir mucize reçete verin ki çocuğumuz hiç hastalanmasın’ diyor. Herkesin beklentisi böyle oluyor tabii. Ama biz de diyoruz ki bırakın hastalansın. Neticede bağışıklık sistemi de böyle çalışacak tabii ki. Ama onun öncesinde de dikkat etmemiz gereken birçok şey var. Biz toplum olarak çok korumacı ebeveynleriz. Çocuklarımızı doğar doğmaz sıcak evlerimizde tutarız kat kat giydiririz. Hep derim, bir kere sıcak ev hepimizi hasta ediyor. Evlerimizin ısısına çok dikkat etmeliyiz. 21-24 derece diyoruz hep. Yurtdışında çocuklar 16 derecede yatıyor. Yani 18-19 derecede yatmak bile bağışıklık sisteminin gelişmesi için faydalı. Evlerimizi havalandırmamız lazım. Hep evlerimiz sıcak olsun isteriz havalandırmayız. Ama havalandırma olmayınca ortam kuruyor, çocukların burun içleri kuruyor sonra da çocuklar ağızdan nefes almak zorunda kalıyor. Tüm solunum fizyolojisi bozuluyor. Çok basit önlemler. Ev çok sıcak olmasın, evi çok sık havalandıralım ve çocukları kat kat giydirmeyelim. Ne kadar terleyen, arkasından havlu konan çocuk varsa en çok onlar hastalanıyor.”
Yorum yaz