Türkiye İş Makinaları Distribütörleri ve İmalatçıları Birliği (İMDER Yönetim Kurulu Başkanı Nadir Akgün ile İstif Makinaları Distribütörleri ve İmalatçıları Derneği (İSDER Yönetim Kurulu Başkanı Serkan Karataş, bir grup gazeteci ile bir araya gelerek, yılın ilk 6 ayına ait sektörel dış ticaret verilerinin yanı sıra ilk defa hazırlanan “Makine ve Ekipman Kiralama Pazar Analizi Raporu”nu açıkladı.
Toplam ihracat 1 milyar 486 milyon dolar
İMDER’in, Makine İhracatçılar Birliği’nin (MAİB) verilerine dayanarak yaptığı açıklamaya göre, Türk iş ve inşaat makineleri sektörü, bu yılın ilk 6 ayında 1 milyar 112 milyon dolar ihracat, 1 milyar 104 milyon dolar ithalat yaptı. MAİB verileri, Türk iş ve inşaat makineleri sektörünün, Ocak-Haziran 2023’te ihracatını, geçen yılın aynı dönemine göre yüzde 20 artırarak, 1 milyar 112 milyon dolara çıkardığını gösterdi. Sektörün aynı dönemdeki ithalatı, 1 milyar 104 milyon dolar oldu.
İMDER’in, üye firmalardan aldığı verilere göre, bu yıl temmuz ayında bin 327 adet iş makinası satıldı. Temmuz ayında ulaşılan bu rakam, şimdiye kadarki en yüksek temmuz ayı satış rakamı olarak kayıtlara geçti. Bu yılın ilk 7 ayında satılan iş makinası sayısı ise toplam 8 bin 217 oldu.
İSDER de MAİB verilerine dayanarak, istif makinaları sektörünün bu yılın ilk 6 ayında 374 milyon dolar ihracat yaptığını açıkladı. MAİB verilerine göre, istif makinaları sektörü, Ocak-Haziran 2023 döneminde, geçen yıl aynı dönemle karşılaştırıldığında, ihracatını yüzde 34 artırarak, 374 milyon dolara yükseltti. Sektör, aynı dönemde 905 milyon dolar ithalat yaptı. İstif makinaları sektörü ihracatında ilk sıraları Rusya, Ukrayna, Cezayir ve ABD aldı.
İSDER’in, üye firmalardan aldığı verileri temel alarak hazırladığı verilere göre, sektörde, bu yıl temmuz ayında 799 adet iş makinası satılırken, bu yılın ilk 7 ayında ise toplam satış adedi 9 bin 324’ü buldu.
İnşaat, madencilik ve istif makineleri ihracatında Rusya ilk sırada
İnşaat, madencilik ve istif makineleri ihracatında Rusya’nın ilk sırayı aldığı görüldü.
MAİB verilerine göre, inşaat ve madencilik makineleri ihracatında ilk sırayı Rusya alırken, Rusya’yı, Almanya, Ege Serbest Bölge, Avusturya, Fransa, Birleşik Krallık, ABD, Irak, Kazakistan ve İsveç izledi. İş ve inşaat makinaları sektörü, 2022 yılında, ilk üçte Rusya, Almanya ve Ege Serbest Bölgesi olmak üzere 2 milyar dolar ihracat yaparken, toplam 11 bin 43 adet iş makinası satmıştı.
İstif makinaları sektörü de 2022 yılında 1 milyar dolar ihracat yaparken, ihracatta ilk 3 ülke Rusya, Cezayir ve ABD olarak sıralanmıştı.
Nadir Akgün: 'Geleceğin modellerine yatırım yapıyoruz'
İMDER Yönetim Kurulu Başkanı Nadir Akgün, gelişmiş ve gelişmekte olan ülkeler için öncelikli sektörler arasında ilk sıralarda yer alan Türk iş ve inşaat makineleri sektörünün, yurt içindeki sosyoekonomik gelişime büyük katkılar sunarken, sağlamış olduğu istihdam olanağı ve katma değerle öne çıkan sektörler arasında yer aldığını kaydetti.
“Sektörün çatı kuruluşu İMDER; 20 yılı aşkın süredir iş ve inşaat makineleri sektörünün katlanarak büyüme gösteren ilerleyişinde tüm sektör temsilcilerine rehber olmayı misyon edinmiştir. Türk markasının gücünü günümüz ağır rekabet koşullarında her platformda göstermek için yeni çalışmalara imza atmaya devam edecektir” diyen Akgün, Türk iş, inşaat ve istif makineleri sektörlerinin, küresel rekabette kendini gösterebilmek ve geri kalmamak için teknolojide ve sürdürülebilirlik esaslı eksende kendilerini geliştirme zorunluluğunun kesinlikle farkında olduklarının altını çizdi.
Akgün, şunları söyledi:
“Günümüz dünyasında her kesimden, her sektörden ihtiyaçlar gün geçtikçe artarken, kaynaklarımızın kısıtlı olması bizleri alternatif çözüm yöntemleri bulma arayışına itiyor. Paylaşım ekonomisi olarak da tanımlayabileceğimiz ‘kiralama’ prensibi bu noktada devreye giriyor. Kiralama anlayışı, ülkemizin kalkınma hamlesine katkıda bulunan çok sayıda sektör mensubu önemli kurum ve kuruluşlara kaynaklarını daha etkin artırımlarla yönlendirmelerini sağlayacak alternatif çözümler sunuyor. Tüm sektör temsilcileri, mühendisler ve akademisyenler için kaynakça niteliği taşıyan Makine ve Ekipman Kiralama Pazar Analizi Raporu ‘kiralama’ kavramını detaylı ve farklı bakış açılarıyla birlikte ele alıyor.”
'Yeni teknolojilere ve küresel rekabete ayak uydurarak üretim gücünü artırıyoruz'
İSDER Yönetim Kurulu Başkanı Serkan Karataş, 'tüm dünyanın “küreselleşme” olarak tanımlanan ve etkilerini tüm sektörlerde yoğun olarak hissettiren bir süreç içinde olduğunu, istifleme, taşıma ve kaldırma makinaları sektörünün de bu sürecin neden ve sonuçlarıyla yakından ilgilendiğini ve yol haritasını bu yönde belirlediğini' ifade etti.
Karataş, “Yeni teknolojilere ve küresel rekabete ayak uydurarak üretim gücünü artırıyoruz. Neredeyse tüm AB ülkelerinin koydukları yeşil hedefler dolayısıyla; geri dönüşüm ve sürdürülebilirlik esaslı çalışma prensipleri tüm dünya ticaretini şekillendiriyor. İstifleme, taşıma ve kaldırma makinaları sektörü, dijital dünyanın içerisine her geçen gün daha fazla dâhil oluyor. İSDER olarak, tüm sektör girdilerini bilimsellik ve evrensellik ışığı altında yorumlayıp üyelerimizin ve paydaşlarımızın istifadesine sunmak için çalışıyoruz. ‘Makine ve Ekipman Kiralama Pazar Analizi’ çalışmasının sektörümüzün yolunu aydınlatmasını umuyoruz” diye konuştu.
İMDER ve İSDER, 3-4 Ekim 2023 tarihlerinde, İstanbul’da Crowne Plaza Asia’da, 3. Uluslararası İş ve İstif Makinaları Kongresi ve Kiralama Zirvesi’ni düzenleyecek.
'Makine ve Ekipman Kiralama Pazar Analizi Raporu'
İMDER, İSDER’in, Makine İhracatçılar Birliği (MAİB) ve Türkiye Makina Federasyonu (MAKFED ) iş birliğiyle yayımladığı “Makine ve Ekipman Kiralama Pazar Analizi Raporu”, bu pazarın büyüklüğünü ortaya koydu.
Türkiye’nin iş, inşaat ve istif makinaları sektörü, pazar büyüklüğü dünya genelinde yaklaşık 120 milyar dolara ulaşan ve gelecek 15 yıl içinde yüzde 50 büyümesi öngörülen makine ve ekipman kiralama (MEK) pazarının etkili oyuncularından biri olmaya hazırlanıyor. Küresel piyasalarda her kesimden, her sektörden ihtiyaçların hızla artması, kaynakların kısıtlı olması “kiralama” gibi çözüm yöntemlerini öne çıkarırken, 2027 yılına kadar makine ve ekipman kiralama pazarının büyüklüğünün 179.6 milyar dolara ulaşacağı öngörülüyor.
İMDER ve İSDER’in açıkladığı rapor, Türkiye’de kiralama sektörüne özgü; detaylı sektörel görüşme, inceleme ve analizler içeren ilk çalışmalardan biri olma özelliğini taşıyor. Kiralama sektörü pazarının potansiyelini, sektördeki girişim sayısını tespit etmek; bu girişimlerin istihdamını, cirosunu ve kiralama parkı büyüklüğünü ortaya koymak amacıyla hazırlanan rapora göre, Avrupa ve Kuzey Amerika’daki kiralama şirketleri, sektörün yüzde 80’inden fazlasını temsil ediyor. Çin’deki kiralama piyasasının dikkat çekici bir büyüme gösterdiği, en çok büyüme gösteren ilk beş şirketten üçünün Çin şirketi olduğu da ortaya çıkan sonuçlardan biri. Raporda, dünya pazarındaki ilk beş şirketin, tek başına yaklaşık 20 milyar euro gelir elde ettiği tahmin edilirken, bu şirketlerin, küresel pazarın neredeyse yüzde 20’sine tekabül eden bir büyüklüğe sahip olduğu görülüyor.
Türkiye’nin potansiyeli rakip ülkelere göre daha büyük
Rapora göre, 2021 yılı itibarıyla küresel iş ve endüstriyel makine-ekipman pazarında Kuzey Amerika (ABD ve Kanada) yüzde 38 pay ile ilk sırada yer alırken, Kuzey Amerika’yı yüzde 28 ile Avrupa, yüzde 26 ile Asya Pasifik, yüzde 6 ile Ortadoğu ve Afrika ve yüzde 3 ile Latin Amerika takip ediyor. Asya-Pasifik bölgesi, en yüksek büyüme hızıyla yakın gelecekte pazarın liderliğini ele alabilecek bölge olarak görülüyor.
Türkiye, Avrupa bölgesi kapsamında ele alınırken, Avrupa iş ve endüstriyel makine-ekipman kiralama piyasası, 29.70 milyar dolar ile Kuzey Amerika’dan sonra pazar payı açısından ikinci sırada yer alıyor. Gelecek çeyrek yüzyıllık sürede teknolojik devrimin, makine-ekipman kiralama pazarındaki büyük dönüşümün lokomotifi olmaya aday olduğunun işaret edildiği raporda, Türkiye’nin, makine-ekipman kiralama pazarında rakip ülkelere kıyasla henüz gelişmekte olan yeni bir pazar olarak, büyük potansiyel barındırdığı görülüyor.