Ukrayna krizi

Lukaşenko: Ukrayna görüşmelerine Belarus da dahil edilmeli

Belarus Devlet Başkanı Aleksandr Lukaşenko, Ukrayna görüşmelerine ülkesinin mutlaka dahil edilmesi gerektiğini belirtti.
Sitede oku
Belarus lideri Lukaşenko, Ukrayna medyasına yaptığı açıklamada, "Ukrayna'ya sınırımız var. Ülkenizde ve Batı'da söylendiği gibi neredeyse işgalci durumundayız. Bizim de orada çıkarlarımız var ve pozisyonumuz duyulmalı. Bu nedenle Belarus'un müzakere sürecine dahil edilmesi gerektiğini düşünüyorum" ifadelerini kullandı.
Ülkesinin Ukrayna'da savaşa katılmayı planlamadığını, ancak Rusya'ya yardım etmeye devam edeceğini belirten Lukaşenko, "Size 55 ülke yardım ederken Rusya’ya böyle açık şekilde sadece Belarus yardım ediyor" dedi.
Ukrayna ordusunun Belarus sınırını geçmediği sürece, Belarus'un da "bu savaşa hiçbir zaman dahil olmayacağını" vurgulayan Lukaşenko, sözlerine şöyle devam etti:
"Bir tek tehdit olabilir, ülkemize karşı saldırganlık. Eğer Polonya, Litvanya, Letonya tarafından ülkemize karşı saldırganlık başlarsa elimizde var olan her şeyi kullanarak karşılık vereceğiz. Elimizde bir şeyler var. Saldırı kabul edilemez olacak. Onlarla yarışmıyoruz. Polonya, Litvanya, Letonya, bunların arkasında NATO duruyor. Bunu elbette anlıyoruz. Güçler kıyaslanamaz. Ama onlara kabul edilemez darbe vuracağız ve onlar kabul edilemez zarar alacaklar. Güvenlik konseptimiz bunun üzerinde duruyor.”

Lukaşenko: Rusya’nın özel harekatı öncesinde Ukrayna Belarus’u füzelerle tehdit etti

Lukaşenko, Rusya’nın Ukrayna’daki özel askeri harekatı öncesinde Ukrayna ordusunun Belarus’u füze saldırısıyla tehdit ettiğini belirtti.
Lukaşenko, “Beni suçlayamazsınız, zira tek bir Belaruslu asker harekata katılmadı. Oysa siz bizi kışkırttınız. Genelde Toçka-U füzeleriyle donatılan dört birliğiniz sınıra konuşlandırıldı. Onları izledik. Onlar sınıra yaklaştılar, füzelerin üzerinden örtüyü kaldırdılar, sonra füzeleri savaşa hazır duruma getirdiler, sonra füzeleri bize yönelttiler” ifadesini kullandı.
Rus ordusunun, harekat başlayınca ilk önce füzelerle donatılan bu birlikleri yok ettiğini dile getiren Lukaşenko, “Bazı Rus birlikler Belarus topraklarından Ukrayna sınırını geçti. Neden? Bunu Zelenskiy’e sorun. Bizi savaşa yardımcı olmakla suçluyorlar. Hayır, savaş zaten vardı. Bu savaşı siz Ukraynalılar Belarus’a karşı başlattınız. Her şeyden önce ekonomik savaşı” dedi.
Lukaşenko, Ukrayna’nın Belarus’a karşı abluka ilan ederek Belarus uçaklarının hava sahasına girmesine izin vermediğini, kargo araçlarının geçişine izin vermediği veya onları tutukladığı ve hatta birkaç taşıyıcıyı esir alarak onları öldürdüğünü anlattı.
Yorum yaz