ANKARA'DAN HABER VAR

Hukukçu Özkara: Akbelen’de Anayasa ihlali yapılıyor

Ormancılar Derneği Başkanı ve hukukçu Hüsrev Özkara, Muğla Akbelen Ormanı’nda ağaçların kesilmesi ile Anayasa ihlali yapıldığını bildirdi. Özkara, “Orman herhangi bir yermiş muamelesi görüyor. Bu kadar önemli bir varlık olmasa zaten korumak için Anayasa’ya madde konmaz. Yapılan Anayasa ihlali” dedi.
Sitede oku
Radyo Sputnik’te yayınlanan Aysel Alp’le Ankara’dan Haber Var programının konukları; Ankara Üniversitesi İnsan Kaynakları Yönetimi ve Kariyer Danışmanlığı Araştırma-Uygulama Merkezi (İKDAM) Eski Müdürü Prof. Recep Varçın ve Ormancılar Derneği Başkanı, Hukukçu Hüsrev Özkara oldu.

‘Ormanlar Anayasal güvence altında’

Anayasa’nın konusu ormanlar ve orman köylüleri olan 169.ve 170. Maddelerine vurgu yapan Özkara, şunları kaydetti:

“Ülkemizde bir alarm var. Orman alanları her türlü talana açılmış vaziyette. Her yıl 40 bin hektar, biz bu kadar ağaçlandırma yapmıyoruz ki Türkiye’de. Ağaçlandırdığımız sahadan daha fazla bir sahayı böyle konu ediyoruz. Ağırlıklı olarak bunlar; maden sahaları, taş ocakları, altın arama, otoyollar, enerji nakil hatları… Sanki orman herhangi bir yermiş muamelesi görüyor. Nerede kaldı Anayasa’nın 169, 170. Maddesi? Bu kadar önemli bir varlık olmasa zaten Anayasa’ya korumak için konmaz. Anayasa’da özel maddeleri var. Yapılan Anayasa ihlali.”

‘Saha son derece verimli’

Akbelen Ormanı’nın doğal bir orman olmadığı söylemlerini yorumlayan Özkara, “Altın yerinde ağırdır. Söz konusu saha son derece verimli bir saha ve gerçekten orman oluşmasına hizmet etmiş bir saha. Oradaki ağaçların çapları 20 ila 50 çap aralığında. 50-60 yılda oluşmuş bir saha bu. Bu sahaya ‘burası doğal değildi’ diyorlar. O zaman Avrupa’ya gitsinler, Avrupa’daki ormanları bir test etsinler. Onlara göre bütün Avrupa’yı temizlememiz lazım” dedi.

‘Kişi kendisini tanımalı’

Aysel Alp’in sorularını yanıtlayan İKDAM Eski Müdürü Prof. Recep Varçın ise üniversite tercihinde bulunacak öğrencilerin ne gibi unsurları göz önünde bulundurmaları gerektiğine ilişkin şunları söyledi:

“Öncelikle kendilerini göz önünde bulundursunlar. Bu işin birinci adımı kişinin kendisini tanıması. Kendisini ne kadar iyi tanırsa o kadar iyi isabetli karar verebilir. Onun için şuna bakacak; benim yeteneğim nedir, ben neleri yapabilirim? Alt alta yazsın. Örneğin Evde bir şey bozulduğunda yapabiliyor mu ya da birileri geldiğinde onlarla ilgilenebiliyor mu? İkincisi de ilgisi. Kişilik de çok önemli. Sonra meslek değerleri dediğimiz değerler vardır. Yani bir işi yaptığınızda aldığınız haz nedir? Size geri dönüşü nasıl olacak? Para mı olacak, saygınlık mı olacak? Bunları göz önüne almalısınız.”

‘İşveren ‘ben senin diplomanı ne yapayım’ diyor’

İşverenin işe alım yaparken diplomadan daha çok becerilere dikkat ettiğini bildiren Varçın, sözlerini şöyle sürdürdü:

“İş ilanlarına bakın; kompleks problemleri çözme yeteneği olan, eleştirel düşünen, yaratıcı, insanlarla birlikte koordine içinde çalışan, duygusal zekası olan, karar verme yeteneği bulunan, tercihen de üniversitelerin şu bölümünden mezun elemanlar aranıyor. Bu saydığım beceriler olmazsa isterse üniversiteye yüzde 1’lik dilimde girsin işe giremez. İşveren ‘ne yapayım ben senin diplomanı’ diyor.”

‘Anahtar kelimeler önemli’

Varçın, iş başvurusu yaparken özgeçmişte yer alması gereken ‘anahtar kelimeleri’ ise şöyle sıraladı:

“Artık dijitalleşen bir dünyadayız. CV gönderdiğinizde bu dijital ortamda değerlendirildiği için bazı anahtar kelimeleri yazmadıysanız, bunlar özgeçmişinizde yoksa ne yazık ki oltaya takılamıyorsunuz. Eleştirel düşünme, yaratıcı, insanlarla uyum içinde çalışma gibi…”

Yorum yaz