Radyo Sputnik’te Serhat Ayan’la Yeni Şeyler Rehberi programına Türkiye Alerji ve Klinik İmmünoloji Derneği (AİD) Başkan Yardımcısı Prof. Dr. Demet Can konuk oldu.
Prof. Can son zamanlarda Türkiye genelinde yaygınlık gösteren ‘Asya Kaplan sivrisineği'ne ilişkin uyarılarda bulunarak tavsiyelerde bulundu.
‘Doğu Karadeniz’den İstanbul’a ve şimdi Ege ve Akdeniz’e yayıldı’
Küresel ısınma ve kıtalararası sebeplerle bu sivrisineklerin Türkiye’de yaygınlık gösterdiğini ifade eden Prof. Can, konuşmasında şunları dedi:
“Bu durum yönetilmesi zor bir durum haline geldi. Bu sivrisinek türü normalde Türkiye’de bulunmaz. Küresel ısınma, kıtalararası ticaret gibi etkenler ile Asya’dan Doğu Karadeniz’e, oradan İstanbul’a ve şimdi Ege ve Akdeniz’e yayıldı. Bu bildiğimiz sivrisineğin bir türü. Fakat kanın pıhtılaşmasını engellemek için salgıladıkları sıvının içindeki bazı maddeler alerjik reaksiyona sebep oluyor. Anadolu’da rastladığımız sineklerde bu alerji olma olasılığı daha düşük. Kızarıklık, şişlik, nefes darlığı, düşüp bayılma gibi etkileri olabiliyor. Ek olarak kaşıntıyla beraber ağrı da yapabiliyor. Bu sinekler deriyi koparıyorlar herhalde.”
‘Bunlar gündüz de ortaya çıkabiliyor’
Asya Kaplan sivrisinek türünün bilinen diğer türlerden farklı olarak daha tehlikeli özellikler barındırdığına dikkat çeken Prof. Can, bazı uyarılarda bulunarak şöyle konuştu:
“Bunlar özellikle kişiden kişiye hasar almadan kan taşıyabiliyorlar. Aynı iğneyi de kullandıkları için oradan oraya hastalık taşıma riski de var. Siyah-beyaz üzerine küçük benekleri oluyor. Aynı bir kaplanın derisi gibi. Kocaman olduklarından çabuk tanınırlar. Lakin normal sivrisinekler güneşten kaçıp gece ortaya çıkarlar. Bunlar gündüz de ortaya çıkabiliyor. Lavanta yağı, fesleğen, kekik yağı gibi bitkilerden faydalanmak önemli. Dışarıda oturacağımız akşamlar için de turuncu, kırmızı, siyah gibi koyu renklerden uzak durup açık renk giysiler giyilebilir.”