SEYİR HALİ

Bilişim avukatı Gökçe: Threads, Twitter'ı yerinden edebilir

Twitter'ın pazardaki hakimiyetini kaybetmeye başladığını iddia eden bilişim avukatı Görkem Gökçe, "Twitter’ın kullanıcı sayısı aylık 400 milyonlarda iken Instagram da bu rakam 2 milyar civarında. Dolayısıyla Instagram tabanlı bir uygulama ile rekabet etmek zor. O anlamda Threads, Twitter’ı yerinden edebilir” dedi.
Sitede oku
Radyo Sputnik’te Ali Çağatay’la Seyir Hali programına bilişim avukatı Görkem Gökçe konuk oldu. Gökçe, Twitter ve Threads gibi sosyal medya uygulamalarını konu alarak, bu platformların çalışma prensiplerini ‘ifade özgürlüğü’ kapsamında değerlendirdi.

‘Twitter’ın pazardaki hakimiyetinde zelzele gözüküyor’

Twitter’ın değişen kuralları karşısında Meta’nın kurucusu Mark Zuckerberg’in stratejik bir adım attığını ifade eden Gökçe, Instagram tabanlı yeni kurulan Threads uygulamasına da değinerek şunları dedi:
“Twitter kuralları Elon Musk’tan sonra değişiyor. Başlangıçta daha da özgür bir sosyal medya olma mottosuyla çıkılan bu yol nasıl sonlanır emin değilim. Gelirleri de sürekli düştüğü için pazardaki hakim durumunda bir zelzele gözüküyor. Mark Zuckerberg de güzel bir stratejik bir planla Instagram üzerine kurulu ‘Threads’ uygulaması ile o boşluğu doldurmayı planladı. Threads rekor bir düzeyde 7 saatte 10 milyon kullanıcıya ulaştı. Ondan sonra bir günde 40-50 milyonlara ulaştı. O şekilde yukarı doğru giden bir ivme yakaladığı ortada. Twitter’ın kullanıcı sayısı aylık 400 milyonlarda iken Instagram da bu rakam 2 milyar civarında. Dolayısıyla Instagram tabanlı bir uygulama ile rekabet etmek zor. O anlamda Threads, Twitter’ı yerinden edebilir.”

‘İfade özgürlüğüne katkı sağladıklarını söylemek zor’

Sosyal medya platformlarının algoritmalarını değerlendiren Gökçe, “Bu algoritma bizlerin daha da küçük bir alanda beslenmemize neden oluyor” diyerek şunları söyledi:
“Twitter son dönemde ilginç gelmiyor ama belli ölçüde ifade özgürlüğüne hizmet ettiğini kabul etmek gerekir. Bir tek toplum için önemli şöyle bir şerh düşmek isterim. Twitter ve benzeri uygulamaların arka planında ciddi bir algoritma çalışıyor. Bu algoritma da bizlerin daha da küçük bir alanda beslenmemize neden oluyor. Binlerce veriyi harmanlayıp bizleri bizlerden daha iyi tanıdıklarını iddia ediyorlar. Bizim bir balon içerisinde yaşamamıza neden olduklarında da ifade özgürlüğüne katkı sağladıklarını söylemek zor oluyor. Aksine ifade özgürlüğünü baltalar hale gelmiş oluyorlar. Diğer uygulamalar da benzer algoritmalar ile çalıştığı için Twitter’ı kusurlu bulup diğerlerini yüceltmek mümkün değil.”
Yorum yaz