YENİ ŞEYLER REHBERİ

Bilişim uzmanı Nebil: Dijital para adaletsizliğe bir tepki olarak doğdu

Kripto para varlıklarının geçmiş dönemden bugüne gelişimini yorumlayan Füsun Sarp Nebil, “Ekonomistler parayı yönetmeyi beceremeyince bilişimciler işe karışmak zorunda kaldı. Dijital para dünyadaki adaletsiz para dağılımına tepki olarak doğdu. Hükümetler gibi kafalarına göre para basılmıyor." dedi.
Sitede oku
Radyo Sputnik’te Serhat Ayan’la Yeni Şeyler Rehberi programının 500. Bölümüne özel konuğu, programın aynı zamanda ilk konuğu da olan teknoloji yazarı Füsun Sarp Nebil oldu.

‘Dünyadaki para düzeni çok bozulmuş durumda’

Programın ilk bölümünde konuşulan ve bu zamana kadar gelişimini sürdüren kripto para varlıklarına ilişkin son değerlendirmelerini aktaran Nebil, kripto varlıkların dünyadaki kötü ekonomi yönetiminin bir sonucu olarak doğduğunu ifade ederek şunları söyledi:
“Ekonomistler parayı yönetmeyi beceremeyince bilişimciler işe karışmak zorunda kaldı çünkü ekonomi tuhaf yönetiliyor. Dünyadaki para düzeni çok bozulmuş durumda. Dijital para dünyadaki adaletsiz para dağılımına tepki olarak doğdu. Bitcoin 21 milyon adet ile sınırlı. Hükümetler gibi kafalarına göre para basılmıyor. Hükümetlerin kendi kripto paralarını çıkartmaları da pek kolay olmadığı için kripto paradan hiç hoşlanmıyorlar.”

‘İçerik şirketleri ev internetine yatırım yapmalı’

İnternetin daha kullanışlı ve sağlıklı kullanılması amacıyla ‘Ağ tarafsızlığı’ konusunu gündeme getiren Sarp Nebil, dinleyenlere kısa bir tanım yaparak şunları dedi:
“Ağ tarafsızlığı, ağın yani internetin tamamen ücretsiz ve herhangi bir yere bağımlı olmadan kullanımı anlamına geliyor. İnternet servis sağlayıcıları veya telekom şirketleri bize gelen, internet için kablo döşeyen, ekipman yatırımı yapan yani para harcayan firmalardır. Buna karşılık, Google ve Facebook gibi içerik şirketleri ev internetine yapılan yatırımlar için hiçbir şey ödemiyor. Ancak içerik şirketleri en çok parayı kazanıyor.”
Yorum yaz