Ukrayna krizi

Kremlin, Putin’in Wagner lideri Prijogin’le görüştüğünü doğruladı

Kremlin Sözcüsü Dmitriy Peskov, Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin’in özel askeri şirket Wagner’in lideri Yevgeniy Prigojin’le görüştüğünü doğruladı. Söz konusu görüşmenin, Wagner’cilerin 24 Haziran’daki ayaklanma girişiminden beş gün sonra Kremlin’de gerçekleştiğini belirtti.
Sitede oku
Kremlin Sözcüsü Peskov, Rusya Devlet Başkanı Putin’in, Wagner şirketinin başındaki Prigojin ile görüşüp görüşmediğini doğrulaması istenince, “Devlet Başkanı’nın (Putin) böyle bir görüşme gerçekleştirdiği doğru” dedi.
Peskov, “Putin, görüşmeye 35 kişiyi davet etti: (Wagner’in) birlik komutanlarının tamamı ve Prigojin’in kendi de dahil olmak üzere özel askeri şirketin yönetimi toplantıda bulundu. Söz konusu görüşme 29 Haziran’da Kremlin’de gerçekleşti ve neredeyse üç saat sürdü. Görüşmenin ayrıntılarınıysa bilmiyoruz” diye ekledi.
Rusya Devlet Başkanı’nın, Wagner’cilerin 24 Haziran’daki ayaklanma girişiminin ardından Prigojin ile görüştüğünü Fransız Liberation gazetesi yazmıştı.
Kremlin Sözcüsü, görüşmenin içeriğine ilişkin, “Sizlere sadece şunu söyleyebilirim: Devlet Başkanı, Wagner’in cephedeki eylemleri konusuna ne düşündüğünü ve 24 Haziran’da yaşananlarla ilgili ne düşündüğünü görüşme sırasında karşı tarafa iletti” dedi.
Peskov sözlerini şöyle sürdürdü: “Putin ayrıca, komutanların açıklamalarını dinledi ve onlara askeri alanda nasıl istihdam edilebileceklerine dair seçenekler sundu. Komutanlar da yaşananları kendi açılarından anlattılar ve Devlet Başkanı’nın yani Başkomutan’ın (Putin) sadık destekçileri ve askeri olduklarını belirttiler. Vatanları için savaşmayı sürdürmek istediklerini de kaydettiler.”
Putin daha önce, Rusya’da kalmayı isteyen Wagner’cilerin Savunma Bakanlığı ile kontrat imzalayabileceklerini ve askeri görevlerini bu şekilde sürdürebileceklerini belirtmişti.
Özel askeri şirket Wagner’in isyan girişimi de Rusya’daki özel askeri oluşumlardan her birinin Savunma Bakanlığı ile sözleşme imzalama sürelerinin dolmasına yakın bir zamanda gerçekleşti.
Wagner güçleri, 23 Haziran’ı 24’üne bağlayan gece Rostov-na-Donu kentindeki Güney Askeri Bölge karargâhını ele geçirmişti. Bu, Wagner lideri Prigojin'in Rusya Silahlı Kuvvetleri’nin ‘Wagner kamplarına’ füze saldırıları düzenlediği iddiasında bulunmasının ardından yaşandı. Bu arada hem Savunma Bakanlığı hem de Federal Güvenlik Servisi bu iddiaları yalanlamış durumda.
Silahlı isyan, Rusya Devlet Başkanı Putin'in onayıyla Belarus lideri Aleksandr Lukaşenko'nun bir gün boyunca yürüttüğü zorlu müzakereler sayesinde bastırıldı. Müzakere sonucunda Prigojin Belarus'a gitmeyi kabul etmiş, isyan girişimine katılmayan Wagner savaşçılarının bir kısmına Savunma Bakanlığı ile kontrat imzalama teklifinde bulunularak geri kalanlarına karşı soruşturma başlatmama kararı alınmıştı.

'Azov komutanlarının iadesi meselesini Türkiye'yle istişare etmeye başladık'

Ankara'nın Ukraynalı aşırı milliyetçi Azov Taburu komutanlarını Kiev'e iade etmesinin mevcut anlaşmaları ihlal ettiğini belirten Peskov, Türkiye'yle bu meseleyi Türk tarafıyla istişare etmeye başladıklarını söyledi.
Kolektif Batı ülkelerinin aksine Türkiye'nin Rusya'yla diyaloğu koruduğunu ve en üst düzeyde sürdürdüğünü kaydeden Peskov, Moskova'nın tutumunu açıklamak ve çeşitli alanlardaki müteakip anlaşmalarda bu durumu dikkate almak için bu diyalog kanallarını kullanacaklarını ifade etti.

'Azov komutanlarının iadesi, Türkiye'de doğalgaz transfer merkezi kurma planlarını etkilemez'

Bu arada Peskov, Azov Taburu komutanlarının iadesinin Türkiye'de doğalgaz transfer merkezi kurma planlarını etkilemeyeceğini vurguladı.

Peskov, Türkiye'nin bu kararı sonrası doğalgaz transfer merkezi projesinin askıya alınıp alınmayacağının sorulması karşısında, "Hayır, bunun hiçbir ilgisi yok. Türkiye'yle ilişkilerimizi sürdürme niyetindeyiz. İlişkilerimiz çok kapsamlı, karşılıklı faydaya dayanan ticari-ekonomik işbirliğini, özellikle az önce bahsettiğiniz ve bölgedeki çok sayıda ülkenin, hatta Avrupa ülkelerinin çıkarlarını ilgilendiren proje gibi hususlara devam edeceğiz. Bu, herkes için önemli ve bu nedenle buna devam edeceğiz. fakat elbette diyaloğumuz sırasında Türk tarafından yaşanan gelişme hakkındaki açıklamalarını alacağız ve bunları müteakip anlaşmalara hesaba katacağız" ifadelerini kullandı.

'Putin ve Erdoğan tahıl anlaşmasını konuşmadı, gerekirse konuşurlar'

Peskov, Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin ve Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın 17 Temmuz'da sona erecek tahıl anlaşmasının uzatılmasını henüz konuşmadıklarını ancak gerektiğinde konuşacaklarını kaydetti.

Peskov, Putin ve Erdoğan'ın gerektiğinde telefon görüşmesi yapmak için çok hızlı bir şekilde mutabakat sağladıklarını anımsattı.

'Türkiye'nin diğer ülkelerle olan ilişkilerinin Rusya'nın aleyhine olmayacağını umuyoruz'

Kremlin Sözcüsü, Türkiye'nin Ukrayna da dahil diğer ülkelerle ilişkilerini geliştirmesinin Rusya'nın aleyhine olmayacağını umduklarını belirtti.

Bayraktar şirketinin Ukrayna'da fabrika kurmasına dair yorumları istenen Peskov, "Türkiye'nin Ukrayna da dahil her ülkeyle ilişkilerini geliştirme hakkı var. Türkiye'nin ortağı olarak biz, bu ilişkilerin gelişmesinin bizim aleyhimize olmayacağını umuyoruz. İki ülkenin dışişleri bakanları telefon konuşması yaptı. Çeşitli düzeylerde temaslar var. Türkiye'yle oldukça sıkı, gelişmiş, çok yönlü ve karşılıklı faydaya dayanan ilişkilere sahibiz. Bazı konularda görüş ayrılıkları mevcut" diye konuştu.

'Ukrayna'nın olası NATO üyeliği, Rusya için mutlak tehdit'

Peskov, yaklaşan NATO Zirvesi bağlamında giderek artan Kiev'in NATO üyeliği tartışmalarını da değerlendirdi.

Kremlin Sözcüsü, Ukrayna'nın olası NATO üyeliğinin Avrupa'daki güvenlik mimarisi için çok olumsuz sonuçlar getireceğini ve Rusya için mutlak tehdit oluşturacağını vurguladı.

Peskov, bu yöndeki olası adımın Rusya'nın çok sert ve anlaşılır tepkisini beraberinde getireceği uyarısında bulundu.
Yorum yaz