DÜNYA

Hollanda'nın en uzun süre görev yapan başbakanı Rutte aktif siyaseti bırakıyor

10 yılı aşkın yürüttüğü görevi süresince skandallardan pek etkilenmediği için yerel basının kendisine 'Teflon Mark' lakabı taktığı Hollanda Başbakanı Rutte göçmen politikası tartışmaları karşısında tutunamadı ve siyasi kariyerine nokta koyacağını açıkladı.
Sitede oku
Göçmen politikalarındaki anlaşmazlık nedeniyle koalisyon hükümetinin istifa ettiği Hollanda'da 2010'dan beri başbakanlık yapan Mark Rutte siyaset hayatına son vereceğini açıkladı.
Ülkenin en uzun süre başbakanlık koltuğunda oturan ismi Rutte sürpriz bir açıklamayla "Dün sabah partimin yeni başkanı olmaya artık uygun olmadığım kararı aldım. Seçimin ardından yeni hükümet yemin ettikten sonra siyaseti bırakacağım" duyurusu yaptı.
Rutte aynı zamanda Macaristan Başbakan'ı Viktor Orban'dan sonra AB'de en uzun süre başbakanlık koltuğunda oturan lider.
Seçimin en erken kasım ayı ortasında yapılması planlanıyor.
DÜNYA
Hollanda'da koalisyon hükümeti göçmen politikalarındaki anlaşmazlık nedeniyle istifa etti
Hollanda'da Rutte liderliğindeki Özgürlük ve Demokrasi için Halk Partisi (VVD), Hıristiyan Demokratlar Birliği (CDA), Demokrat 66 (D66) ve Hıristiyan Birlik Partisi'nden (CU) oluşan dört partili koalisyon hükümeti göçmen sayısının nasıl sınırlandırılacağına ilişkin görüşmeler yürütüyordu.
Partilerin anlaşamaması nedeniyle geçen hafta dördüncü Rutte hükümeti görev süresi olan dört yılı dolduramadan istifa etmiş oldu.
İstifa eden Rutte hükümeti, 15-17 Mart 2021'de düzenlenen genel seçimden 299 gün sonra 10 Ocak 2022'de kurulmuştu.
DÜNYA
Hollanda'da çocuk bakım ödeneğinde skandal: Hükümet istifa etti

7 çocuklu ailenin en küçüğü

14 Şubat 1967'de başkent Lahey'de doğan Rutte, 7 çocuklu ailenin en küçük üyesi olarak dikkat çekiyor.
Gençliğinde piyanist olmayı hayal eden Rutte, üniversite yılları ve sonrasında, başında olduğu Özgürlük ve Demokrasi için Halk Partisi'nin (VVD) gençlik kollarına başkanlık etti.
Rutte, Leiden Üniversitesi Tarih Bölümü'nden mezun olduktan sonra 1992’de Unilever şirketine girdi. 2002’ye kadar burada çalışan Rutte, şirkette 10 yıl boyunca insan kaynakları alanında farklı görevler üstlendi.
Evli olmayan ve çocuğu bulunmayan Rutte, özel hayatından ve medeni durumundan memnun olduğunu belirtmişti.

İlk kabineyi 2010’da kurdu

Rutte, 2002-2004 döneminde Çalışma ve Sosyal İşler Devlet Bakanlığı, 2004-2006 döneminde Eğitim Kültür ve Bilimden Sorumlu Devlet Bakanlığı görevlerini yürüttü.
2006’da Jan Peter Balkenende’den parti başkanlığı görevini devralan Rutte, 2010'a kadar bu görevi sürdürdü.
Haziran 2010 seçimlerinin ardından VVD ve Hristiyan Demokratlar Birliği'nden (CDA) oluşan koalisyona liderlik yapan Rutte’nin Başbakanlık görevi 14 Ekim 2010’da başlamış oldu.
Azınlık hükümetine dışardan destek veren Özgürlük Partisi'nin (PVV) bu desteğini çekmesi sebebiyle 23 Nisan 2012’de düşen birinci Rutte hükümeti, 2012’deki seçimlere kadar sadece 18 ay görevde kalabildi.
Rutte, 12 Eylül 2012’deki seçimlerin ardından VVD ve İşçi Partisi'nden (PvdA) oluşan kabineye Başbakanlık yaptı. 26 Ekim 2017’ye kadar görevde kalan ikinci Rutte hükümeti, "İkinci Dünya Savaşı’ndan bu yana en uzun süre görev yapan hükümet" olarak biliniyor.
Rutte'nin partisi 2017'deki seçimlerde oy kaybı yaşasa da VVD, Hristiyan Demokratlar Birliği (CDA), Demokrat 66 (D66) ve Hristiyan Birlik Partisi'nden (CU) oluşan dört partili koalisyon hükümetinin başına geçmeyi başardı.
Çocuk bakım yardımı skandalı sebebiyle 15 Ocak 2021’de istifa etmek zorunda kalan üçüncü Rutte hükümeti, yeni hükümet kurulana kadar 299 gün boyunca 'geçici hükümet' sıfatıyla görev yaptı.
15-17 Mart 2021'de düzenlenen genel seçimde 3. Rutte hükümetini oluşturan partilerle 4. Rutte hükümeti, 10 Ocak 2022’de kurulmuş oldu.
Yorum yaz