YAŞAM

İlk Roma İmparatoru'na ithaf edilen meydanda mermerden kadın heykeli başı bulundu: Afrodit mi?

İtalya'nın başkentinde Roma İmparatorluğu'nun MÖ 27-MS 14 arasında hüküm sürmüş ilk imparatoru Augustus'un yaptırdığı anıtın bulunduğu ve adının verildiği meydanda inşaat işçileri, o dönemden kaldığı sanılan mermerden kadın heykeli başı ortaya çıkardı.
Sitede oku
Roma Belediye Başkanı Roberto Gualtieri, çamurla kaplı mermer başın görüntüsünü paylaşarak, "Roma, geçmişine dair değerli kanıtları geri getirmeye devam ediyor: Sovrintendenza Capitolina ai Beni Culturali'nin de katıldığı Piazza Augusto Imperatore'deki çalışmalar sırasında muhteşem, bozulmamış mermerden bir baş bulundu" duyurusunu yaptı.
Gualtieri, arkeologların ve restorasyon uzmanlarının buluntuyu temizlemek ve incelemekle meşgul olduğunu belirtti.
Sovrintendenza Capitolina ai Beni Culturali, Roma'nın tarihi ve arkeolojik mirasını yönetmek, korumak ve geliştirmekle yetkili.
Saç dalgaları, dudaklar, burun ve gözler gibi ayrıntıları net şekilde korunmuş başın kadın özellikleri net şekilde tanımlanırken, aşk tanrıçası Afrodit'i mi tasvir ettiği mercek altına alındı.

Piazza Augusto Imperatore'nin düzenlenmesi sırasında

Roma Belediye Meclisi'nin açıklamasına göre bir tanrıça heykelinin parçası olduğu düşünülen etkileyici parça, Augustus Mozolesi ve Piazza Augusto Imperatore'nin yeniden düzenlenmesi çalışmaları sırasında ortaya çıkarılan bir temelde, şu anda üzerinde çalışılan bölgenin doğu tarafında bulundu.

Başın üstünde düğümlü kurdela var

Sovrintendenza yöneticilerinden Claudio Parisi Presicce, "Yunan mermerinden zarif bir işçilikle yontulmuş yeni bulunan baş, muhtemelen bir tanrıçanın, belki de Afrodit'in tasvir edildiği doğal boyutlarda bir heykele ait. Başın üstünde düğümlenmiş bir kurdele olan 'tenia' sayesinde arkada toplanan zarif bir saç stilini gösteriyor" dedi.

Ortaçağ'da inşaat temeli olarak yeniden kullanılmış

Başın sağlam bir şekilde geç antik bir duvarın temelinde ortaya çıkarıldığını aktaran Parisi Presicce, 'inşaat malzemesi olarak yeniden kullanılmış' baş, işçiler tarafından yüz üstü yatarken ve duvarın temelinin dayandığı kil bir setle korunurken bulunduğunu söyledi.

'O sayede korundu'

Antik bir sanat eserinin bu kadar bütünlüklü ve bozulmamış şekilde bulunmasının şaşırtıcı gelse de nadir bir vaka olmadığını belirten Parisi Presicce, "Önemli değere sahip olsalar da sanat eseri heykellerin yeniden kullanımı Ortaçağ'ın sonlarında çok yaygın bir uygulamaydı. Bu da, bu vakada olduğu gibi, önemli sanat eserlerinin başarılı bir şekilde korunmasını sağladı" açıklamasını getirdi.
YAŞAM
Kütahya'da 'Afrodit' ve 'Dionysos' heykel başları bulundu
İtalyan uzman, Augustus döneminden kaldığı sanılan heykel başının restorasyon çalışmaları sırasında kaç yaşında olduğunun ve kimi tasvir ettiğinin belirlenmesine uğraşıldığını sözlerine ekledi.
Mermer kadın başı keşfinin yapıldığı bölgedeki Augustus Mozolesi, Roma İmparatoru Augustus tarafından MÖ 28 yılında Aktium Savaşı'ndaki zaferinden sonra yaptırılmıştı. 90 metre çapında ve 42 metre yüksekliğindeki mozole, orjinalinde büyük bir bronz Augustus heykelinin bulunduğu konik çatıyla örtülmüştü.
DÜNYA
Türkiye, Roma İmparatoru Severus'un yağmalanan heykelinin eksik başını Danimarka'dan talep etti
Yorum yaz