DÜNYA

Putin, ŞİÖ zirvesine seslendi: Yaptırımlara karşı koyacağız, Rusya hiç olmadığı kadar birlik içinde

Rusya Devlet Başkanı Putin, video-konferans yöntemiyle gerçekleştirilen Şanghay İşbirliği Örgütü liderler zirvesindeki konuşmasında, ülkesine karşı bir hibrid savaş yürütüldüğünü belirtti. Bu savaşın parçası olan yaptırımlara karşı koymayı sürdüreceklerini kaydeden Putin, ‘Rusya halkının hiç olmadığı kadar birlik halinde olduğu’ mesajını verdi.
Sitede oku
Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin, Hindistan’ın ev sahipliğinde video-konferans yoluyla gerçekleştirilen Şanghay İşbirliği Örgütü (ŞİÖ) liderler zirvesindeki açıklamaları sırasında ülkesine karşı hibrid bir savaş yürütülmekte olduğunu söyledi.
Bununla beraber, kendilerine uygulanan yaptırım ve sınırlamalara karşı koymaya ve onların üstesinden gelmeye devam edeceklerini belirten Putin, Rusya’yı içten parçalama girişimlerinin başarılı olamadığını ima ederek, ‘Rusya halkının hiç olmadığı kadar birlik içinde olduğu’ vurgusunu yaptı.
Putin, ŞİÖ zirvesindeki açıklaması sırasında ayrıca, Rusya ve Çin arasındaki ticaretin yüzde 80 oranında ülkelerin yerel para birimleri olan ruble ve yuan ile gerçekleştirildiğini kaydetti.
Rusya Devlet Başkanı, ülkesine benzeri görülmemiş yaptırımların uygulandığını söyledi ve bu yaptırımların yasadışı olduklarını kaydetti.
Putin, Ukrayna’ya ilişkinse, isimlerini vermeden Batı ülkelerini eleştirdi ve Ukrayna’dan bir anti-Rusya yarattıklarını belirtti.
Rusya lideri, Batı ülkelerinin Ukrayna’ya sekiz yıl boyunca silah gönderdiklerini, Ukrayna hükümetinin Donbass nüfusuna karşı saldırganlık göstermesine ve ülke içerisinde neo-Nazi ideolojisinin yerleşmesine müsamaha ettiklerini kaydetti.
Rusya Devlet Başkanı, “Bunların hepsi, Rusya’nın güvenliğine darbe indirmek ve ülkemizin gelişimine mani olmak için yapıldı” saptamasını yaptı.
Bununla beraber ŞİÖ’nün ‘gerçekten adil bir dünya düzeni oluşturulması prensibine bağlı olduğunu’ kaydetti
Putin ayrıca, özel askeri şirket Wagner’in 24 Haziran’daki ayaklanması sırasında Rusya’ya desteklerini açıklayan ŞİÖ ülkelerine teşekkür etti.
Yorum yaz