Ukrayna krizi

Biden: Putin, Irak'taki savaşı net şekilde kaybediyor

Elinde 'Wagner' hakkında "Rusya'nın iç meselesi...Ne olup bittiğini bilebilmek için henüz çok erken" diye konuşması gerektiğini hatırlatan not tutan ABD Başkanı, gazetecilerle laflarken uyarıyı unuttu. Biden, Putin'i Ukrayna üzerinden eleştirmeye çalışırken ABD'nin hezimet ve rezaletine sahne olan Irak'ı andı.
Sitede oku
Yarım asrı aşkın siyasi hayatında gaflarıyla birlikte anılmasının üstüne yaşlılığından kaynaklı zihinsel melekelerine dair soru işaretleri eklenen ABD Başkanı Joe Biden, bu kez Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin'i eleştirmeye çalışırken Rusya'nın Ukrayna özel harekatıyla ABD'nin fiyaskoyla sonuçlanan Irak işgalini birbirine karıştırdı.

'Kesinlikle Putin'i zayıflattı'

Beyaz Saray'dan ayrılırken bahçede ayaküstü gazetecilerin sorularını yanıtlayan 80 yaşındaki Biden, CNN'in Rusya'da Yevgeniy Prigojin'in liderliğindeki Wagner Grubu'nun 24 saatlik silahlı isyanıyla ilgili "Putin'i zayıflattı mı" sorusunu "Kesinlikle" diye yanıtladı.
Sözlerini açmak isterken o kadar da emin olunamayacağını ima etmeye çalışan Biden, Freudyen bir dil sürçmesiyle Ukrayna yerine ABD için utanç kaynağına dönüşen Irak'ı andı:
"Söylemesi zor, ama (Putin) net şekilde Irak savaşını kaybediyor."

Dünya ABD, AB, Japonya'dan ibaretmiş gibi

Gelmiş geçmiş görevdeki en yaşlı ABD Başkanı, şöyle devam etti:
"Evindeki savaşı kaybediyor. O, dünya çapında bir miktar parya haline geldi. (Böyle davranan) sadece NATO değil, sadece Avrupa Birliği değil, Japonya da."
DÜNYA
ABD medyası: Suudi Veliaht Prensi, Biden'ı Amerikan ekonomisine zarar vermekle tehdit etti
Çin, Hindistan gibi Asya devleri, Latin Amerika ve Afrika ülkelerinin Rusya ile iyi ilişkiler politikasına ise değinmeyen Biden, 'Putin'in bugün geçen haftaya göre daha zayıf olup olmadığı' sorusuna da "Öyle olduğunu biliyorum" yanıtını verdi.
DÜNYA
Beyaz Saray: Başkan Biden, Putin hakkında kullandığı 'katil' ifadesi sebebiyle pişman değil

Özel bağış etkinliğinde de 'Ukrayna' yerine 'Irak' dedi

Bloomberg haber sitesi, dün gece Maryland'in Chevy Chase banliyösünde kapalı kapılar ardında düzenlenen bağış toplama etkinliğinde de Biden'ın Ukrayna'daki çatışmalardan bahsederken 'Irak' dediğini aktardı.
DÜNYA
ABD'li gazeteci, Biden'ın 'katil' sözü hakkında Putin'e nasıl bir açıklama yaptığını anlattı

Ne konuşması gerektiğiyle ilgili notlara uymadı

Bugün Beyaz Saray'daki fotomuhabirleri, Chicago'ya konuşma yapmaya giden Biden'ın dışarı çıkarken elinde ne konuşması gerektiğiyle ilgili notların yazıldığı bir kart tuttuğunu görüntüledi.
Liste başında 'Wagner-Rusya' maddesi yer alırken, altında "Rusya'nın iç meselesi...Ne olup bittiğini bilebilmek için henüz çok erken" demesi gerektiği belirtiliyordu.
ABD yönetimi yetkililerinin cuma akşamından beri bu notta yazıldığı şekilde konuşma politikasından en azından kamuoyu önünde sapmamış Biden, bugün gazetecilerle ayaküstü laflarken elindeki notta ne yazdığını unutup ilk kez yorum yapınca alay konusu oldu.
DÜNYA
Biden'ın Şi'yi 'diktatörlerle' bir tutmasına Çin'den tepki: Aleni provokasyon
Yorum yaz