EKONOMİ

IMF yetkilisi: ABD dünyayı dolardan uzaklaşmaya sevk ediyor

Sputnik'e konuşan Rusya'nın Uluslararası Para Fonu'ndaki (IMF) temsilcisi, Washington'ın dünya çapında ülkeleri ABD dolarına alternatifler aramaya zorlayan koşullar yarattığını söyledi.
Sitede oku
Rusya'nın IMF'deki temsilcisi Aleksey Mozhin, sınır ötesi finansal işlemlerde Çin yuanı başta olmak üzere alternatif para birimlerinin kullanımını öne çıkaran ülkelerin sayısının arttığını söyledi.

'İranlılar, Brezilyalılar ve Suudiler geçti bile'

Mozhin, "İranlılar, Brezilyalılar ve Suudilerin şimdiden sadece Çin ile değil üçüncü ülkelerle de yuan ticaretine geçtiğini görebiliyoruz" dedi.

'ABD'li yetkililer alarm zilleri çaldırıyor'

Doların küresel ekonomideki uzun süredir devam eden hakimiyetini rekabet eksikliğine bağlayan IMF yetkilisi, uluslararası toplumun ABD para birimini terk etmeye geçmesi nedeniyle, Amerikalı yetkililerin doların kaderi hakkında alarm vermeye başladığını belirterek ekledi:
"Bir anda olmayacağı belli, ama süreç başladı."

"ABD, doları ulusal çıkarları ile sadece kendisinin ekonomik ve mali yükümlülükleri için kullanıyor. Bu nedenle başka yerlerde bu kadar yaygın kullanılması zaten yanlış."

EKONOMİ
Yellen uyardı: Rusya ve diğer ülkelere karşı yaptırım uygulamamız, dolar hegemonyasını riske atıyor

Batılı para birimlerini kullanan kuruluşlarla ilişkiler kesiliyor

Rusya, geçen yıl yabancı ödeme işlemlerinde euro ve dolar yerine başka para birimleri kullanmaya aktif olarak geçti ve Batılı para birimlerini kullanan şirketler ve finansal kurumlarla banka hesaplarının ve işlemlerin sayısını önemli ölçüde azalttı.
EKONOMİ
Eski CIA Danışmanı, doların hegemonyasının çökmeye başlayacağı tarihi açıkladı

Rusya, dolar ve euronun payını yüzde 50'nin altına düşürdü

Rusya Ekonomik Kalkınma Bakan Yardımcısı Vladimir İlyiçev, Rusya'nın uluslararası ödeme işlemlerinde dolar ve euronun payının 2022'nin başındaki yüzde 90'dan geçen yılın sonunda yüzde 50'nin altına düştüğünü ve bu eğilimin süreceğini söyledi.
EKONOMİ
Türkiye’nin dış ticaretinde ‘dedolarizasyon’ yükselişte: Ruble ve yuan rakamlarında önemli artış var
Yorum yaz