İlkinden 5 hafta (35 gün) sonra yapılan ikinci genel seçim için sandık başına giden Yunanistan'da sağcı Başbakan Kiryakos Miçotakis, ikinci dönem görev yapmak ve istikrarlı bir hükümet yürütmek için seçmenden mutlak parlamento çoğunluğu talep etti.
Yunanistan'ı koronavirüs pandemisinden sonra 2 yıl üst üste ekonomik büyümeye yönlendiren 55 yaşındaki Harvard mezunu, daha bir ay önce yapılan seçimde büyük galibiyet elde etmişti.
Yunanistan'ın en etkili siyasi ailelerinden birinden gelen Miçotakis, en yakın rakibi olan solcu selefi Aleksis Çipras'a yüzde 20'den fazla fark atmıştı.
Ancak tek parti hükümeti kurabilmek için 300 üyeli parlamentoda 5 milletvekili eksik kalan Miçotakis, 9.8 milyon seçmeni sandıklara geri çağırmayı seçti.
Bu kez 50 bonus milletvekili kuralı işleyecek
Bu seferki seçim kuralları birinci partiye 50'ye kadar bonus sandalye vereceğinden, Miçotakis'in Yeni Demokrasi partisinin zafer kazanması bekleniyor. Karşı karşıya olduğu asıl tehlike, önceden algılanan sonuç nedeniyle katılım oranının düşük kalması. Muhafazakar liderin hükümeti kurup kurmayacağı ve ne kadar güçlü olacağı, kaç partinin parlamentoya girmek için yüzde 3 barajını geçebileceğiyle de bağlantılı. Aşırı dindar gruplardan Çipras'ın Syriza'sının eski üst düzey üyeleri tarafından kurulan iki sol partiye kadar 9 kadar partinin parlamentoya girmek için gerçekçi şansı var.
Miçotakis: 3. kez seçim şaka değil
Taraftarlarını sandığa gitmeye çağırarak, çoğunluğu elde edemezse üçüncü bir seçim olasılığı konusunda uyarıda bulunan sağcı başbakan, dün gece kampanya yasakları başlamadan önce "Umarım ağustos başında tekrar sandıkta görüşmek zorunda kalmayız. Bu bir şaka değil" diyerek ekledi:
"Elde ettiğimiz tüm kazanımlar konsolide edilmeli ve devam ettirilmeli."
AB kurtarmasından kalan vergileri hafifletti
AB üyesi ülkenin devasa mali krizden çıkışı sonrası 2019'da düzenlenen ilk seçimde hem işletmelerin hem de işçilerin uluslararası alacaklılar tarafından talep edilen bütçe fazlasını oluşturmak için Syriza lideri Başbakan Çipras'ın uyguladığı ağır vergilerin yükünden bezginliklerini sandığa yansıtmasıyla Miçotakis, ezici zafer kazanmıştı.
Pandemi sonrası ekonomik büyüme sağladı
4 yılda vergi yüklerini hafifleten Miçotakis, Kovid pandemisinin Yunanistan ekonomisinin temel taşı olan turizm gelirlerini silip süpürmesi sonrası 2021'de yüzde 8.3 ve 2022'de yüzde 5.9'luk büyümeyle güçlü bir toparlanmaya imza attı. Hükümetin sağlık krizi ve enflasyonun etkisini hafifletmek için 57 milyar euro dağıtması da bunda etkili oldu.
Altyapıya yatırım
Sağcı lider, 50 vergiyi indirdikleri, ulusal üretimi 29 milyar euro artırdıkları ve 1975'ten bu yana en büyük altyapı iyileştirmelerini gerçekleştirdikleri anlatısı üzerinden kampanya yürüttü. Yunanistan'ın istihdam kayıpları, artan ödemeler ve iflas eden şirketlerden geçilmeyen borç yıllarından sonra seçmenler de bu anlatıyı aldı.
Bugün başkent Atina'nın kuzeyinde oy kullanan Miçotakis, şöyle konuştu:
"İnsanların gelecek 4 boyunca istikrarlı bir hükümete sahip olabilmesi için oy kullanıyoruz. Yunanlıların kişisel refahları ve ülkenin istikrarı için olgunlukla oy kullanacaklarına eminim."
40 yaşındaki avukat Maria Frangi, Yeni Demokrasi'yi seçmesini 'Yunanistan'ı yeniden uluslararası sahneye çıkarmayı başaran ve ekonomik başarılarıyla AB'de gerçek bir oyuncu haline getiren parti' olmasıyla izah etti.
Çipras: Sosyal yardımları kaldırmaya yönelik gizli gündem
Ücret artışı çağrılarını sandıkta oya çeviremeyen Çipras ise seçmeni, Miçotakis'e, 'sosyal yardım politikalarını gevşetmeye yönelik gizli gündemini gerçekleştirmesi için açık çek vermemesi' yönünde uyardı.
'Güçlü muhalefet rolünü yalnızca Syriza oynayabilir'
Bugün Atina'nın batısında oy kullanan Çipras, partisinin gelecek 4 yıl boyunca muhalefette kalacağını kabul eder gibiydi:
"Bu kritik seçim sadece ülkeyi kimin yöneteceğini değil, gelecek 4 yıl boyunca hayatımızı da belirliyor, demokrasimizin kalitesini de belirliyor. Denetlenmemiş bir hükümete mi yoksa güçlü bir muhalefete mi sahip olacağımızı belirliyor. Bu rolü yalnızca Syriza oynayabilir.”
Çipras seçimle birlikte Syriza liderliğini de kaybedebilir
Pek çok Yunanlının gözünde 'Yunanistan'ı eurodan çıkmanın eşiğine getiren, kemer sıkmayı kaldırma sözüyle seçildikten sonra daha sancılı kurtarma koşullarına imzalayarak U dönüşü yapan başbakan' olan Çipras, Miçotakis'e şimdiden 4 seçim verdikten sonra 5. yenilgiyle Syriza liderliğini de kaybedebilir.
Gençler sola küskün
Üst düzey politikacıları ve gazetecileri hedef alan telefon dinleme skandalı ve ardından onlarca can alan tren kazasına rağmen, Çipras, Miçotakis'e karşı herhangi bir kazanım elde edemedi. Syriza lideri için en yıkıcı gelişme, geleneksel olarak sola oy veren pek çok gencin 21 Mayıs seçiminde muhafazakarların safına geçmesi oldu.
29 yaşındaki Fenia Georgiakouda'ya göre solun bir canlanma görmek istiyorsa 'gençlerin endişelerini dinlemesi ve onları yeni eylem ve katılım biçimleriyle harekete geçirmesi' gerekiyor.
Göçmen faciası da Miçotakis'e desteği etkilemedi
14 Haziran'da Libya'dan İtalya'ya geçmeye çalışan yüzlerce göçmenin teknenin Yunanistan açıklarında batması sonucu ölmesi, on yıllardır Akdeniz'de yaşanan en kötü felaketlerden biri olurken, anketlerde Miçotakis'in Çipras'a attığı 20 puan farkı değiştirmedi. Ekonomiyi dert ettikleri meselelerin başına koyan seçmenler, ekonomik büyümeyi sağlayan ve işsizliği azaltan bir başbakanla yola devam etmek ister gözüküyor.