DÜNYA

Şi'ye 'diktatör' diyen Biden'a katılmayan Yeni Zelanda lideri: Çin yönetimi Çin halkının meselesidir

Ay sonunda Pekin'i ziyaret etmeye hazırlanan Yeni Zelanda Başbakanı Chris Hipkins, Çin Devlet Başkanı Şi Cinping'e 'diktatör' diyen ABD Başkanı Joe Biden'la hemfikir olmadığını söyledi.
Sitede oku
ABD ile Britanya'nın Pasifik'teki geleneksel müttefiklerinden Yeni Zelanda, en büyük ticaret ortağı Çin'in liderine 'diktatör' diyen ABD Başkanı'na destek vermedi.
Yeni Zelanda Başbakanı Chris Hipkins, ay sonundaki Pekin ziyaretinde ilk kez görüşeceği Çin Devlet Başkanı Şi Cinping'in ABD Başkanı Joe Biden tarafından 'diktatör' diye nitelenmesiyle ilgili sorularla karşılaştı.
Gazetecilere konuşan Hipkins, Biden'ın Şi'ye 'diktatör' demesine katılıp katılmadığı sorusunu "Hayır" diye yanıtladı.
Biden yönetimin Çin'de renkli devrim emellerine de kapıyı kapatan İşçi Partili Başbakan, "Çin'in sahip olduğu hükümet şekli Çin halkının meselesidir" diye ekledi.

'Sistem değişikliği Çin'in iç meselesi'

Bunun üzerine 'Çin halkının hükümetlerinin aldığı şekil konusunda söz sahibi olup olmadığı' sorulduğunda, Hipkins, "Hükümet sistemlerini değiştirmek isterlerse, o zaman bu onların meselesi olur" diye ısrar etti.
DÜNYA
Yeni Zelanda Başbakanı, kadın tanımlaması yapmayı reddedip 'İnsanlar kendilerini tanımlar' dedi

'Ekonomik toparlanmamız Çin'e bağlı'

Bu hafta başında Pekin ziyaretini açıklarken Çin'in Yeni Zelanda için ekonomik önemine vurgu yapan Hipkins, "Çin, tüm ihracatımızın yaklaşık dörtte birini temsil ediyor, Kovid öncesi ikinci en büyük turist kaynağımızdı, aynı zamanda önemli bir uluslararası öğrenci kaynağı, bu nedenle ekonomik toparlanmamızın kritik bir parçası" dedi.

Kanada: Beş Göz'ün yumuşak karnı

Bugüne dek Yeni Zelanda, kolektif Batı'nın Çin'i kınama furyasında müttefiklerinin çoğuna kıyasla daha temkinli ve daha ketum oldu.
DÜNYA
Yeni Zelanda’da Çin restoranlarına baltalı saldırı: 4 yaralı
Bu yüzden müttefikleri tarafından eleştirilen Yeni Zelanda, bir Kanada hükümeti raporunda Beş Göz güvenlik ittifakının 'yumuşak karnı' olarak nitelendi. Britanya'da iktidardaki Muhafazakar Parti'nin bir milletvekili, Hipkins'in selefi Jacinda Ardern'i 'Çin'e yalakalık yapmakla' itham etti.

ABD Başkanı Çin'le kriz çıkarmadan duramıyor

Biden ise salı günkü açıklamasında şubat ayında fos çıkan 'Çin casus balonlarının istilası' iddiasına geri dönerek şunları söyledi:
"Şi Cinping'in, içi casus teçhizatla dolu o balonu düşürdüğümde çok üzülmesinin nedeni, onun orada olduğunu bilmemesiydi. Ciddiyim, ne olup bittiğini bilmedikleri zaman, diktatörler için büyük utanç olur."
DÜNYA
Biden'ın Şi'yi 'diktatörlerle' bir tutmasına Çin'den tepki: Aleni provokasyon
Yorum yaz