Kurumun konuya ilişkin açıklamasında, Ukrayna Devlet Nükleer Düzenleme Müfettişliği'nin söz konusu kararının ‘kirli nükleer bomba’ yaratma çalışmalarının devam ediyor olabileceğini gösterdiği belirtildi.
Açıklamada, “Son zamanlarda Kiev'in, patlaması geniş bir bölgenin radyasyon kirlenmesine yol açan, patlayıcılar ve radyoaktif maddelerle dolu bir kirli nükleer bomba yaratmaya devam ediyor olabileceğine işaret eden bilgiler ortaya çıktı” ifadelerine yer verildi.
Rus istihbaratının açıkladığı verilere göre Ukrayna Devlet Nükleer Düzenleme Müfettişliği, Rovno Nükleer Güç Santrali’nden (NGS) bir parti ışınlanmış yakıtı işlenmek üzere gönderme kararı aldı. Söz konusu yakıt büyük miktarda yüksek oranda radyoaktif madde içeriyordu ve bertaraf edilmesi gerekiyordu. Ancak yakıt, iki nakliye konteyneri ile Çernobil'deki kullanılmış nükleer yakıtın merkezi depolama alanına taşındı. Bununla birlikte Ukrayna tarafı, eylemleri konusunda Uluslararası Atom Enerjisi Kurumu’na (UAEA) bilgi vermedi.
UAEA ve Avrupa Birliği’nin (AB) ilgili kurumlarını Ukrayna’nın nükleer faaliyetleri ile ilgili kontrolü artırmaya çağıran Narışkin, “Ukrayna Silahlı Kuvvetleri tarafından olası bir ‘kirli nükleer bomba’ kullanılmasının Avrupa Birliği ülkeleri ve Karadeniz de dahil olmak üzere Doğu Avrupa’nın tüm nüfusun yaşamı ve sağlığı ile ekosistemi üzerinde ciddi sonuçları olacağını varsayıyoruz” ifadelerini kullandı.
‘Batı, silah teslimatlarını haklı çıkarmak için Ukrayna’nın karşı taarruzu konusunu gündeme getirdi’
Öte yandan Narışkin, Kiev’in karşı taarruz konusunun Batılı ülkelerin Ukrayna’ya silah tedarikinin haklı çıkarılması için öne çıkarıldığını söyledi.
Narışkin, “Batılılar için yaklaşan Ukrayna karşı taarruzu konusunu küresel bilgi alanında öne çıkarmak önemliydi. Bunun açıkça abartılan önemi, çatışmadan önceki psişik saldırının bir tür unsurudur. Ayrıca bu konunun sürekli olarak abartılması, Avrupa-Atlantik totaliter liberal seçkinlerinin Kiev'e silah tedarikini haklı çıkarmasına ve birçoğu Ukrayna ve başkanından oldukça bıkmış olan NATO ülkelerinin arasındaki birliği sağlamasına imkan tanıdı” diye konuştu.
SVR Direktörüne göre ‘perde arkasında’ birçok Batılı askeri analist, ‘Ukrayna macerasının’ başarısı ile ilgili şüphelerini dile getiriyor ve Kiev tarafından açıklanan görevleri ‘ulaşılamaz’ olarak değerlendiriyor.