SEYİR HALİ

Hastanın mesanesinden 2 kilo taş çıkaran Dr. Asutay: Literatür tarihinde bir ilk yaşandı

Tıp literatürü tarihinde bir ilk yaşandığını söyleyen Dr. Asutay, "1 tane küp, 5 tane piramit şekilli toplam 6 tane düzgün geometrik şekilli mesane taşı hiç yok. En büyük olan küp şeklinde görülen taşın en uzun kenarı 7 santim, diğer piramit şekilli olan taşların da uzun kenarları 6 santim” dedi.
Sitede oku
Radyo Sputnik’te Ali Çağatay’la Seyir Hali programına Mersin Tarsus Devlet Hastanesi'nden üroloji uzmanı Op. Dr. Mehmet Kazım Asutay konuk oldu.
Mersin Tarsus Devlet Hastanesi’ne ‘idrar yaparken yanma’ şikayeti ile giden hastanın mesanesinden toplam 2 kilo 200 gram ağırlığında 6 parça taş çıkarıldı. Op. Dr. Mehmet Kazım Asutay gerçekleştirdiği ameliyata ilişkin değerlendirmelerini aktararak mesane taşlarına ilişkin bilgiler verdi.

‘Bu hastada uç örneğini görmüş olduk’

Literatür tarihinde bir ilk yaşandığını kaydeden Dr. Asutay, taşların bu duruma gelmesini hastanın mesane hissiyatı olmamasından kaynaklandığını ifade ederek şunları dedi:
“Bu tarz taşlar bizim sıklıkla mesaneyi boşaltım sorunu yaşayan hastalarda gördüğümüz bir durum ancak bu hastada uç örneğini görmüş olduk. Hastamız 40 yaşında, mesanesi düzgün çalışmayan ve sonda ile boşaltım sağlayan birisidir. Hastamızda mesane hissiyatı da olmadığı için seneler içerisinde bu şekilde çok büyük, geometrik şekilli taşlar gelişmiş ve düzenli doktor takiplerine de gidilmediğinden taşlar fark edilmemiş. Ameliyat sonrasında hastanın tedavisi başarı ile sonuçlandı.”
Bu mesane taşlarının ağırlığı ve şekilleri itibarıyla literatür tarihinde ilk kez görüldüğünü ifade eden Dr. Asutay şöyle devam etti: “Literatürde toplam ağırlık olarak ve bu şekilde düzenli, 1 tane küp, 5 tane piramit şekilli toplam 6 tane düzgün geometrik şekilli mesane taşı hiç yok. En büyük olan küp şeklinde görülen taşın en uzun kenarı 7 santim, diğer piramit şekilli olan taşların da uzun kenarları 6 santim.”

Mesane taşlarının oluşumunu engellemek için neler yapılmalı?

Mesane taşı problemi yaşayan hastalara ilişkin tavsiyelerde bulunan Dr. Mehmet Asutay, düzenli kontrollerin önemini vurgulayarak şunları söyledi:
“Öncelikle idrarını sonda ile boşaltan hastaların daha efektif olmaları ve geride idrar kalmamasını sağlayacak şekilde önlemler almasını öneriyoruz. Bunun dışında idrar yollarındaki taşların bazı tipleri var. Örneğin, bazı taşlar asidik ortamlarda oluşmaya eğilimli iken bazı taşlar da idrar daha alkali ise oluşmaya meyilli oluyorlar. Bunlara göre ilaç tedavileri ya da beslenme yöntemleri var. O şekilde taşın oluşma ihtimalini azaltabiliyoruz. Taş oluşsa bile düzenli kontrollere gelindiği sürece çok daha basit cerrahi işlemler ile tedavi sağlanabiliyor.”
Yorum yaz