YAŞAM

Babası hakkından vazgeçti: 19 yaşındaki sosyal medya fenomeni prenses 'tahta geçecek'

Monarşinin 1946'da kaldırıldığı İtalya'da son kralın soyundan gelen ve Savoy hanedanının varisi Prens Emanuele 'tahttan' feragat etti, hakkını kızı Vittoria'ya devredecek. Siyaset bilimi ve sanat tarihi öğrencisi Vittoria aynı zamanda model ve sosyal medya fenomeni. Prensin monarşinin bir gün İtalya'ya döneceğine dair umutları ise hâlâ canlı.
Sitede oku
İtalya'nın Venedik Prensi olarak da bilinen Savoy Prensi Emanuele Filiberto, 'tahta geçme' hakkından feragat ettiğini duyurdu. Emanuele'nin bu kararı, 19 yaşındaki kızı Vittoria'nın tahta geçmesinin önünü açtı.
50 yaşındaki Prens yakın gelecekte bayrağı 19 yaşındaki kızı Savoy Prensesi Vittoria'ya devredecek.
Prens Emanuele, İngiliz basınına verdiği demeçte, "Büyük bir zevkle istifa edip kızımın bu rolü üstlenmesine izin vereceğim. Eminim ki benden daha iyi yapacaktır" ifadesini kullandı.
Devir tarihine de değinen Prens, “Ne zaman devredeceğim henüz net değil. Yarın ya da bir yıl sonra... Kızım hazır, devri yapacağım. Genç neslin yeni, modern fikirleri uygulamaya koyma şansına sahip olması önemli" dedi.
Prens ayrıca gençlerin dünyanın mevcut sorunları hakkında 'çok daha bilinçli' olduklarını kaydetti.

Monarşi İtalya'ya geri gelir mi?

İtalya'da monarşi yönetimine geçişe destek çok az olsa da Prens özellikle kriz zamanlarında bir 'hanedan ihtiyacı' olduğunu düşünüyor.

İngiliz Kraliyet Ailesi'ne gönderme

Prens ile 2007 yapımı La Vie En Rose filminde rol alan Fransız aktris Clotilde Courau'nun en büyük kızı olan 19 yaşındaki prenses, görünüşe göre tahta geçmek için babasının vefatını beklemek zorunda kalmayacak. Bu konuda İngiliz Kraliyet Ailesi'ne laf çarpıtan Filiberto, "Başka bir ülkenin aksine, kızımın hayatının çok geç bir aşamasında tahtın varis olmaması da önem taşıyor" diye ekledi.
74 yaşındaki Kral Charles, Eylül 2022'de annesi Kraliçe 2. Elizabeth'in ölümünün ardından İngiltere tahtına geçmişti.
Modellik de yapan sosyal medya fenomeni Vittoria, babasının kendisine verdiği bu fırsatı, 'en güzel hediye' olarak tanımladı.
Londra Üniversitesi'nde siyaset bilimi ve sanat tarihi okuyan 19 yaşındaki Vittoria'nın, monarşi kültürüne yeni bir perspektif kazandıracağı düşünülüyor.
MULTİMEDYA
3. Charles tacını taktı: Artık resmen İngiltere Kralı oldu

İtalya Kraliyet Ailesi'nin geçmişi

1946'da bir referandumla monarşiyi kaldıran İtalya'nın şu anda bir kraliyet ailesi yok.
Ancak İtalya krallarının soyundan olan Savoy Hanedanı, monarşinin yeniden kurulabileceğine dair umudunu asla kaybetmedi.
Emanuele ve Vittoria'nın soyundan geldiği Savoy Hanedanı 1003 yılından beri varlığını sürdürüyor. 19 yaşındaki varisin 86 yaşıdaki büyükbabası Napoli Prensi Vittorio Emanuele tahtın taliplerinden biri olarak öne çıkıyor.
DÜNYA
Donald Trump: Kraliçe Elizabeth, Prenses Diana, Oprah mektuplarında 'k**ımı öptü'
Yorum yaz