Ukrayna krizi

Ukrayna, Rusya’nın denetimindeki Novaya Kahovka barajına saldırdı, su baskınları başladı

Referandumla Ukrayna’dan ayrılıp Rusya’nın parçası haline gelen Herson bölgesinde yer alan Novaya Kahovka barajı, Kiev güçlerinin havan topu saldırıları yüzünden kısmen tahrip oldu. Barajın üstünde yer aldığı Dnepr Nehri kıyısında yer alan yerleşim yerleri tahliye ediliyor.
Sitede oku
Rusya’nın denetimindeki Novaya Kahovka kentinin idarecisi Vladimir Leontyev, yerleşim yeriyle aynı isimdeki barajın üst kısmının Ukrayna tarafının saldırıları yüzünden tahrip olduğunu belirtti.
Kentte acil durum ilan edilirken Leontyev, Rossiya-1 televizyonuna açıklamasında, santraldeki tahribat nedeniyle kentin sular altında kaldığını söyledi.
Leontyev ayrıca, baraj suyu nedeniyle barajın üstünde yer aldığı Dneper Nehri'nde su seviyesinin 10 metre yükseldiğini kaydetti ve bu yüzden Korsunka ve Dnepryanı yerleşim yerlerini tahliye kararı aldıklarını belirtti.
Su seviyesinin 72 saat içinde eski seviyesine dönmesini beklediklerini söyleyen Leontyev, “Fakat bu 72 saati atlatmanın yollarını bulmalıyız” deyip kentte kanalizasyonların taştığını ve bazı elektrik hatlarının zarar görmesi yüzünden birkaç yerleşim yerinde elektrik kesintisi yaşandığını ekledi.
Leontyev, Kahovka barajının taşması yüzünden Dnepr Nehri kıyısında yer alan yerleşim yerlerinden şimdiye dek 900 vatandaşın tahliye edildiğini açıkladı. Leontyev ayrıca, üç yerleşim yerinin tamamıyla sular altında kaldığını belirtti.

Kremlin: Ukrayna tarafından gerçekleştirilmiş kasıtlı bir sabotaj

Kremlin sözcüsü Dmitriy peskov, Novaya Kahovka hidroelektrik santralindeki durumu ‘Ukrayna tarafının gerçekleştirdiği kasıtlı bir sabotaj’ olarak gördüklerini belirtti.
“Bunun Ukrayna tarafının gerçekleştirdiği kasıtlı bir sabotaj olduğunu açıkça ilan edebiliriz” diyen Peskov, “Söz konusu sabotajın on binlerce bölge sakini için çok ciddi sonuçlar doğurma potansiyeli bulunuyor. Ayrıca bu saldırının ciddi ekolojik sonuçları ve henüz belirlenmemiş başka sonuçları da olabilir” ifadelerini kullandı.

'Amaçlardan biri Kırım'ı susuz bırakmak'

Kremlin Sözcüsü, “Dahası, bu sabotajla amaçlananlardan birisi de Kırım’ı susuz bırakmak” değerlendirmesini yaptı.
Kahovka barajı, 2014’te referandumla Ukrayna’dan ayrılıp Rusya’nın parçası haline gelen Kırım’a su sağlamasıyla biliniyor.
Bunun yanında Peskov, “Belli ki gerçekleştirilen sabotajın, iki gün önce geniş çaplı karşı saldırılara geçen Ukrayna ordusunun kendisi için belirlediği hedeflere ulaşamıyor olmasıyla da ilgisi var. Zira bu saldırı eylemleri tıkanmış durumdalar” vurgusunu da yaptı.
Kremlin Sözcüsü, Devlet Başkanı Vladimir Putin’in Savunma Bakanlığı ile diğer servisler üstünden Kahovka barajıyla ilgili durum konusunda sürekli olarak bilgilendirildiğini de ekledi.

Zaporojye nükleer güç santrali için tehlike yok

Ayrıca Peskov, atom enerjisi uzmanlarına atıfla, Kahovka barajının kısmen tahrip olmasının, Zaporojye nükleer güç santralinin güvenliğiyle ilgili bir tehlike yaratmadığını kaydetti.
Rusya’nın denetimindeki Zaporojye nükleer güç santralinin soğutma sistemlerinin, Kahovka hidroelektrik santraliyle ilişkisi bulunuyordu. Ancak Rusya’nın nükleer güç santrallerinin tamamının operatörü olan enerji şirketi Rosenergoatom’un direktörü Rekat Karçaa, Zaporojye santralinin nükleer reaktörlerinin soğutulması için Kahovka barajındaki havuzların kullanılmadığını belirtti. Bunun yanında, Uluslararası Atom Enerjisi Kurumu genel müdürü Rafael Grossi de ‘şu anki değerlendirmelerine göre Kahovka barajındaki durumun, Zaporojye santrali için doğrudan bir güvenlik riski yaratmadığını’ kaydetti.

1956'da inşa edildi

Baraja düzenlenen saldırı, Ukrayna güçlerinin Rusya topraklarına karşı saldırıya geçtiği bir döneme denk geliyor. Ancak Ukrayna, baraja kendisinin saldırı düzenlediğini reddediyor.
Dnepr Nehri üstünde yer alan ve kısmen beton kısmen de topraktan yapılan Novaya Kahovka hidroelektrik santrali, Sovyetler döneminde 1956’da inşa edildi.

Stratejik açıdan neden önemli?

Herson kentinin 60 kilometre doğusunda yer alan Kahovka barajının kurulu olduğu Dnepr Nehri’nin sol kıyısı Rusya’nın, sağ yakasıysa Ukrayna güçlerinin kontrolünde bulunuyor.
Baraj, Kırım’a su sağlıyor olması nedeniyle stratejik önemde. Nitekim barajda yaşanabilecek bir sorun, Kırım’da su sıkıntısı yaşanacağı anlamına geliyor. Bununla beraber Kırım’ın barajdaki tahribattan ne derece etkileneceğine dair henüz resmi bir değerlendirme yapılmadı.
Yorum yaz