Ukrayna krizi

Hollanda basını: Batı'nın Kiev'e verdiği silahlar çatışma sonrası karaborsaya düşüp Batı'yı vuracak

Hollanda’da yayımlanan NRC Handelsblad gazetesi (NRC), Ukrayna ihtilafından sonra müttefiklerin Kiev'e tedarik ettiği silahlarla askeri teçhizatın Batı ülkelerine karşı kullanılabileceğini yazdı.
Sitede oku
NRC Handelsblad'ın makalesinde, Ukrayna ihtilafının sona ermesinden sonra müttefiklerin Kiev'e tedarik ettiği silahlarla askeri teçhizatın karaborsaya düşerek Batı ülkelerine karşı kullanılabileceği uyarısı yapıldı.
“Güvenlik uzmanları arasında ciddi endişeler dillendiriliyor. Başlıca sorunlardan biri, Ukrayna silahlı kuvvetlerine teslim edilen teçhizat daha sonra ne olacak” denilen haberde, çatışma sona erdikten sonra silahların yanlış ellere geçerek Batı'nın aleyhine dönebileceği belirtildi.

Interpol de aynı görüşte

NRC geçen yıl Uluslararası Kriminal Polis Teşkilatı (İnterpol) Genel Sekreteri Jürgen Stock’un diğer çatışmalardan da bilindiği üzere sonunda Ukrayna'daki tüm silahların suçluların ellerine veya karaborsaya düşeceği, Avrupa’ya büyük silah akışı olacağına dair sözlerini hatırlattı.
Ukrayna krizi
Interpol'den 'Ukrayna'ya verilen silahlar karaborsaya düşecek' uyarısı

'Ukrayna zaten silah kaçakçılığıyla meşhurdu'

Makalede şu olguya yer verildi:
“Ukrayna aktif yasadışı silah ticaretiyle biliniyordu. Sovyetler Birliği'nin dağılmasından sonra 7 milyon adet hafif silah kalmış, bunların bir kısmı diğer ülkelere, örneğin Liberya ve Afganistan’a kaçırılmıştı. Ukrayna ayrıca Balkanlar'dan silah kaçakçılığının da merkezi oldu."
"2014’ten itibaren ülkenin doğusunda yer alan silah dolu askeri depolarının yağmalanması nedeniyle Ukrayna'nın itibarı giderek kötüleşti. Yüzbinlerce (tüfek ve tabanca gibi) ateşli silah ve (uçaksavar füzeleri ve tanksavar silahları gibi) hafif silahlar radarlardan kayboldu."

Kiev'in Batı silahlarını elinde tutacağının garantisi yok

Batı’nın tedarik ettiği tüm silahların Ukrayna’da kalacağına dair herhangi bir garantinin olmadığına vurgu yapan makalede, Hollanda’nın Kiev makamlarından ‘askeri teçhizatın yalnızca Ukrayna devlet makamları tarafından savunma amacıyla kullanılabileceği ve yazılı izin olmaksızın başka taraflara devredilemeyeceği veya satılamayacağı’ şeklindeki yazılarla bu garantinin yerine getirilmesini sağlamaya çalıştığı kaydedildi.
Ukrayna krizi
Nebenzya: Silahların kontrolsüz yayılmasına ilişkin riskler katlanarak artıyor
Yorum yaz