Britanya'da iktidardaki Muhafazakar Parti'ye yakın The Telegraph gazetesi, Rishi Sunak'ın başbakanlığındaki hükümetin süpermarketlerden temel gıda maddelerinin fiyatlarını sınırlamalarını isteyeceğini yazdı.
Haberde temel ihtiyaç maddelerinin maliyeti çift haneli rakamlarda artmaya devam ederken, hükümetin perakendecilerin 'mümkün olan en düşük tavan fiyat' uygulamasıyla ekmek, süt, süt ürünleri gibi temel gıda maddelerinin fiyatlarını sınırlaması planı üzerinde çalıştığı belirtildi.
Fransa örneğindeki gibi
Habere göre Başbakan Rishi Sunak'ın Ofisi, Fransa'da büyük perakendecilerin 'mümkün olan en düşük tutardaki fiyatı' talep etmesine yönelik varılan anlaşmanın benzeri için süpermarketlerle görüşmelerde bulunuyor. Plan 'süpermarketlerin gönüllü katılımına' dayanıyor.
'Tedarikçilerin olumsuz etkilenmemesine çalışacağız'
Sağlık Bakanı Steve Barclay ise BBC TV'nin bu tür fiyat kontrolleri hakkında sorusu üzerine "Benim anladığım öyle değil" diyerek şunları söyledi:
"Anladığım kadarıyla, hükümet, gıda enflasyonu ve hayat pahalılığıyla ilgili çok gerçek endişeleri nasıl ele alacağımız konusunda süpermarketlerle yapıcı bir şekilde çalışıyor ve bunu tedarikçiler üzerindeki etkisini son derece gözeterek yapıyor."
Gıda enflasyonu yüzde 19.1
Batı Avrupa'nın en yüksek gıda enflasyonu oranına sahip Britanya'da fiyatlar geçen yıldan beri yüzde 19'dan fazla arttı ki, bu 1970'lerden bu yana en kötü yükseliş.
Britanya'da geçen hafta açıklanan verilere göre, yıllık enflasyon nisanda beklenenden az gerileyerek yüzde 8.7'ye indi. Martta enflasyon yüzde 10.1 olmuştu.
Martta yüzde 19.2 ile 45 yılın en yüksek seviyesini gören gıda enflasyonu, enflasyondaki düşüşe karşın yüzde 19.1 ile yüksek seyretmeye devam etti.
Çıkış yolu bulunamıyor
Maliye Bakanı Jeremy Hunt da gıda fiyatlarının çok hızlı yükselmeye devam ettiğini kabul ederek "Gıda enflasyonu endişe verici şekilde yüksek seviyede" dese de bir çözüm üretemedi.
Zaten Rusya yaptırımlarının etkisiyle artan enerji fiyatları yüzünden zorlanan haneler ise bunun üstüne bir de gıda enflasyonuyla boğuşuyor.
Tesco ve Sainsbury's gibi büyük süpermarket zincirleri, son haftalarda bazı gıda maddelerinde fiyat indirimleri yaptığını duyurdu.
Perakendeciler hükümet politikalarını suçladı
Tüm büyük süpermarketleri temsil eden Britanya Perakende Konsorsiyumu (BRC), yüksek maliyetlerin çoğundan hükümetin yeni düzenlemesini sorumlu tuttu. BRC'nin yaptığı açıklamada '1970'ler tarzı fiyat kontrollerini yeniden devreye sokmak yerine kuralları basitleştirme' çağrısı yaptı.
BRC'nin Gıda ve Sürdürülebilirlik Direktörü Andrew Opie şunları söyledi:
"Bu, fiyatlarda çok fazla bir fark yaratmayacak. Yüksek gıda fiyatları, artan enerji, ulaşım ve işçilik maliyetlerinin yanı sıra gıda üreticilerine ve çiftçilere ödenen yüksek fiyatların doğrudan sonucudur."