MULTİMEDYA

Dünya genelinde Kaplumbağa Günü kutlanıyor

Kaplumbağa türlerine dikkati çekmek, onların ve yaşam alanlarının korunması için farkındalık oluşturmak amaçlanan Dünya Kaplumbağa Günü, her yıl 23 Mayıs'ta kutlanıyor.
Sitede oku
Dünya Kaplumbağa Günü'nün amacı, kaplumbağaların korunması için atılacak adımların önemini vurgulamakta ve insanların bu konuda daha duyarlı olmalarını sağlamaktadır. ,

Soyu tükenmekte olan kaplumbağaların yaşam koşullarını iyileştirmek amacıyla kutlanan bu gün ile ilgili bilgiler, Sputnik'in infografiğinde.
1 / 8
Kaplumbağalar, dünyada soyu henüz tükenmemiş olan en yaşlı hayvan türlerinden biridir.
2 / 8

Deniz ve tatlı suda yaşayan kaplumbağalar ise suda çiftleşmelerinin ardından yumurtlamak için kumsallara çıkar.

3 / 8
Vücutları kabuk biçiminde kubbe gibi bir bağa ile kaplı olan kaplumbağalar, tehlike anında baş, bacak ve kuyruklarını içeri çekebilme yeteneğine sahiptir. Fotoğrafta: yumurtadan yeni çıkmış deniz kaplumbağası
4 / 8
Dünya Doğayı Koruma Vakfı (WWF-Türkiye) Denizler ve Yaban Hayatı Program Müdürü Ayşe Oruç, AA'ya yaptığı değerlendirmede küresel ısınma nedeniyle artan deniz suyu sıcaklığının deniz kaplumbağası yuvalama alanlarının genişlemesine, kum sıcaklıklarındaki artışın da dişi birey sayısında yükselişe neden olduğunu söyledi.
5 / 8
Dünya Kaplumbağa Günü, ilk kez 2000 yılında Amerikan Kaplumbağa Koruma Merkezi tarafından düzenlenen etkinlikle kutlanmıştır
6 / 8
Kara, deniz ve tatlı sularda yaşayan 250 türü bilinmekte olan kaplumbağalar, öteki sürüngenlerle beraber Mezozoik'in ilk dönemi olan Trias Çağı'nda ortaya çıktı.
7 / 8
Muğla'da uydu takip cihazı takılan iri başlı deniz kaplumbağası caretta caretta denize bırakıldı. Uydu takibi sayesinde 'Türkiye 100' ismi verilen deniz kaplumbağasının denizdeki rotası ve Akdeniz kıyılarındaki yaşam alanları belirlenecek.
8 / 8

Geçmişi 110 milyon yıl öncesine uzanan deniz kaplumbağalarının türleri, tüm koruma çalışmalarına karşın artan çevresel kirlilik nedeniyle hala tehlike altında.

Yorum yaz