DÜNYA

IKBY'de seçim gerilimi tırmanıyor: Mecliste KDP ile KYB milletvekilleri birbirine girdi

Türkiye cumhurbaşkanlığı seçimlerini merakla takip eden komşulardan olan Irak'ın özerk Kürt bölgesinde yılan hikayesine dönen parlamento seçimleri için kararlaştırılan yeni tarihe 6 ay kala gerilim tırmandı. Parlamentoda Kürdistan Yurtseverler Birliği (KYB) ile Kürdistan Demokrat Partisi (KDP) vekilleri arasında yumruklu kavga yaşandı.
Sitede oku
İHA ve Rudaw'ın haberlerine göre bugün Irak'ın özerk Kürt bölgesinde parlamento Bağımsız Yüksek Seçim ve Referandum Komisyonu’nun seçim çalışmalarını görüşmek amacıyla toplanırken, KYB ile KDP vekilleri birbirine girdi.
Irak Kürdistan Bölgesel Yönetimi (IKBY) parlamentosunda oturum yapılmasını engellemeye çalışan KYB milletvekilleri başkanlık divanını işgal etti, buna KDP milletvekillerinin müdahalesiyle kavga çıktı. Cisimler havada uçuşurken, bazı milletvekilleri yumruklaştı.
Kavga, KYB'nin oturumun ertelenmesi talebini KDP'nin kabul etmemesinden çıktı. Bunun üzerine Parlamento Başkanı Rewaz Fayik Hüseyin, "Yasaların ulusal birliği sağlamak amacıyla bana verdiği ‘18. maddenin 3. fıkrasında belirtilen mutlak ve koşulsuz yetkilerimi kullanma’ hakkımı kullanıyorum" duyurusunu yaptı. KYB'li kadın parlamento başkanı, ardından "Bilinmeyen bir tarihe erteliyorum” diyerek oturumu feshettiğini söyledi.
DÜNYA
Irak Federal Mahkemesi, IKBY Yüksek Seçim Komiserliği'nin anayasal olmadığına hükmetti
Parlamento Başkan Yardımcısı Hemin Hewrami, buna itiraz edip “Bu bireysel bir karar. Toplantıya devam edilmesinden yana olanlar elini kaldırmalıdır" çağrısını yaptı. Oturum için tamam mı devam mı oylamasında 'devam' yönünde oy kullanıldı.

Seçim Komisyonu’nun görev süresi uzatıldı

Ardından Yüksek Seçim ve Referandum Komisyonu’nun çalışmalarına başlayıp başlamaması oylamasında 58 lehte oy verildi. Bu oylamayla Seçim Komisyonu'nun görev süresi yenilendi ve boşalan üyeliklere iki yeni üye atandı.
DÜNYA
ABD'den 'Suriye'de YPG'ye helikopter eğitimi' açıklaması

KYB, başkanlık divanına yürüdü

Bunun üzerine başkanlık kürsüsünü basan KYB vekillerinden bazıları, Hewrami ve Başkanlık Sekreteri Muna Kahveci’nin üzerine yürüdü. Masalardan şişe, dosya ve kağıt mendili gibi eşyaların fırlatılması nedeniyle bazı milletvekilleri ve gazeteciler hafif yaralanırken, bazı vekiller aralarında yumruklaştı.

KYB Grup Başkanı'nın gömleğinde kan lekeleri

Fransız haber ajansına AFP'ye göre KDP'yi "Anarşi çıkardılar ve grubumuzun üyelerine saldırdılar" diye eleştiren KYB Grup Başkanvekili Ziyad Cabbar, gömleğindeki kan lekeleri sorulduğunda, 'arbede sırasında kafasına darbe aldığını' söyledi.
DÜNYA
IKBY Başbakanı Barzani: Duhok'ta düşen helikopter KYB içindeki bir grup tarafından satın alındı
Gerginlik nedeniyle oturum ertelendi.

Azınlıklara tahsis edilen 11 vekil meselesi

111 sandalyeli IKBY parlamentosunda 11 sandalye azınlıklara tahsis ediliyor.
Rudaw'a göre kavganın temelinde, Bafel Talabani'nin liderliğindeki, Süleymaniye merkezli KYB'nin azınlıklara verilen 11 vekil kotasının yarısının Süleymaniye’ye verilmesini talep etmesi yatıyor. KYB, Süleymaniye’ye bütçeden ayrılan payın arttırılmasını da istiyor. IKBY'nin iktidar partisi KDP ise Asur, Suryani, Kildan, Ermeni ve Türkmenler için ayrılan kotanın, o bölgede azınlıklar yaşamadığı gerekçesiyle Süleymaniye’ye verilmesine karşı çıkıyor.
DÜNYA
Süleymaniye Havalimanı yakınlarında patlama
KDP'nin 45, KYB'nin 21 vekilinin bulunduğu parlamento için seçim tarihi 18 Kasım olarak açıklanmıştı.
Yorum yaz