SEYİR HALİ

Burak Demirel: Gayrimenkul sektöründeki yabancı alımların büyüklüğü 10 milyar dolar

Türkiye’de yabancıya gayrimenkul satışları gün geçtikçe artarken dünyadan diğer örneklerle karşılaştırmalar yapan Burak Demirel, Türkiye’deki programın daha kalıcı yatırımlar alabilmesi için revize edilmesi gerektiğinden bahsederek, “Gayrimenkul satışının üzerine 50 bin dolarlık bir bağış istenebilir” dedi.
Sitede oku
Radyo Sputnik’te Ali Çağatay’la Seyir Hali programının konuğu Henley & Partners Türkiye Direktörü Burak Demirel Türkiye’nin pasaport endeksindeki yerinden bahsederek vizesiz seyahat anlaşmalarının sıklaşması gerektiğine vurgu yaptı.
Demirel, “İçişleri Bakanlığımıza büyük iş düşüyor. Onların vizesiz seyahat anlaşmalarını hızlandırıp daha çok ülke ile imzalar atmaları gerekiyor. Türkiye pasaport endeksinde 3 sıra yükselerek 50. sıraya geldi. Pasaportumuz özellikle Asya tarafında güçlüyken 113 ülkeye vizesiz seyahat hakkına sahip" sözleriyle başladı.

‘Türkiye hariç dünyadaki diğer vatandaşlık programlarında bağış gereksinimi mevcut’

Türkiye’nin yabancı gayrimenkul satışından 10 milyar dolar civarında getiri sağladığına dikkat çeken Demirel, bunun daha kalıcı bir yatırım haline dönüşmesi için vatandaşlık verilmesi şartına ‘bağış’ şartı getirilebileceğine şöyle değindi:
“Türk vatandaşlığı elde edebilmek için birçok yatırım kriteri var ama bunlardan en önemlisi 400 bin euroluk gayrimenkul alımı. Ya da farklı yatırım enstrümanlarına 500 bin dolar para yatırılması gerekiyor. Baktığımızda Türkiye’deki programın doğrudan kaynak sağlaması bakımından faydaları var. Bugün gayrimenkul sektöründeki yabancı alımların büyüklüğü 10 milyar dolar civarında ve bunun 4-5 milyar doları Türk vatandaşlığı elde edebilmek amacıyla yapılıyor. Fakat bunun daha kalıcı bir yatırım haline dönüştürülmesi lazım. Gayrimenkul satışının üzerine 50 bin dolarlık bir bağış istenebilir. Dünyada toplam 7 tane vatandaşlık programı var ve bu programların hepsinde bağış gereksinimi mevcut. Sadece Türkiye’de böyle bir şey yok.”

‘Karadağ’da sadece devletin onay verdiği projelere yatırım ile vatandaşlık elde ediliyor’

Vatandaşlık programlarında dünyadan örnekler veren Burak Demirel, diğer ülkelerde yabancılara gayrimenkul satışında devlet onayı gerektiğine dikkat çekerek cümlelerini şöyle sürdürdü:
“Şu an Türkiye’de istediğiniz herhangi bir yerden gayrimenkul satın alarak vatandaşlık elde edebiliyorsunuz ama diğer ülkelerde bu şekilde değil. Örnek vermek gerekirse Karadağ’da sadece devletin onay verdiği projelerde yatırım yaparak vatandaşlık elde edebiliyorsunuz. Ayrıca bu projelerin istihdam yaratması da çok önemli. Bunun en güzel örneği Malta’da bulunuyor. 600-750 bin euro bağış yaparak 1 ya da 3 yıl oturum sonrasında vatandaşlık elde etmek mümkün oluyor. Bu da size Malta’da okuma, yaşama, çalışma ve Avrupa’da istediğiniz ülkeye yerleşme hakkı tanıyor. Bunun dışında Karayipler’deki programlara baktığınızda yine minimum 100 bin euro bağış yapılması gerekiyor.”
Yorum yaz