DÜNYA

Sular altındaki 7 bin yıllık yol gün yüzüne çıkarıldı

Bilim insanları Adriyatik Denizi'nde binlerce yıl önce yapay bir kara kütlesiyle Hırvatistan’ın Korčula adasını birbirine bağlayan bir yolun kalıntılarına ulaştı.
Sitede oku
Arkeologlar Hırvatistan kıyısı açıklarındaki batık bir antik yerleşim alanında çamurun altına gizlenmiş 7 bin yıllık bir yol buldu.
Hırvatistan’daki Zadar Üniversitesi’nden bilim insanlarının keşfettiği bu 4 metre genişliğindeki antik taş yolun kayıp Hvar medeniyeti tarafından şu anda sular altında olan Neolitik Soline bölgesi ile Korčula adasını birbirine bağlamak için yapıldığı sanılıyor.
Korčula yaklaşık 8 bin yıl önce son Buzul Çağı'nın sonunda (M.Ö. 12000 civarında) deniz seviyesi yükselene dek Hırvatistan anakarasına bağlıydı.
Yapay kara kütlesi Soline ve alanda zamanla donan ama günümüze kadar korunmayı başaran tahta parçaların radyokarbon analizi sayesinde bu antik bölgenin M.Ö. 4900 yılında inşa edildiği düşünülüyor.
Yolla birlikte başka ‘tuhaf yapıların’ da bulunduğunu belirten bilim insanları adanın diğer tarafındaki Gradina Körfezi'nde de Soline’e benzer antik bir yerleşim alanı olduğunu ortaya çıkardı.
Yorum yaz