Duma milletvekilleri, tasarısı 10 Mayıs’ta sunulan Avrupa Konvansiyonel Kuvvetler Anlaşması'nın (AKKA) feshedilmesine ilişkin yasayı bugünkü genel oturumunda kabul etti.
Avrupa Konvansiyonel Kuvvetler Anlaşması, 1990’da Paris’te 16 NATO ülkesi ve 6 Varşova Paktı ülkesi tarafından imzalanmıştı. Dokuz yıl sonra ise (1999’da) İstanbul'da düzenlenen AGİT (Avrupa Güvenlik ve İşbirliği Teşkilatı) zirvesinde yeni koşullara (NATO'nun genişlemesi ve Varşova Paktı’nın dağılması) istinaden Uyarlanmış Avrupa Konvansiyonel Kuvvetler Anlaşması imzalandı. Yenilenen anlaşma Rusya, Belarus, Kazakistan ve Ukrayna olmak üzere dört ülke tarafından onaylandı.
2007’de Rusya, ‘NATO ülkeleri uyarlanmış anlaşmayı onaylayarak bu belge ile ilgili yükümlülüklerini iyi niyetle uygulamaya başlayana kadar’ AKKA’daki katılımını askıya aldı.
Medvedev: Avrupa'da Konvansiyonel Silahlı Kuvvetler Anlaşması Rusya için geçerliliğini kaybetti
Rusya Güvenlik Konseyi Başkan Yardımcısı Dmitriy Medvedev, Duma’nın Avrupa Konvansiyonel Kuvvetler Anlaşması’nı feshetme kararına ilişkin yorumunda bu belgenin Rusya için çoktan beri hükmü kalmadığını belirtti.
Telegram kanalından konuya ilişkin paylaşımda bulunan Medvedev, “Devlet Duması AKKA Anlaşması'nı feshetti. Zaten olacağı buydu. Bu belge bizim açımızdan 2007'de geçerliliğini kaybetti. Fakat şimdi, daha önce askıya alınan uluslararası yükümlülükler bakımından da hiçbir şey, bizi ulusal çıkarlarımızı korumak istediğimiz yerlere silahlarımızı konuşlandırmaktan alıkoyamaz. Rusya’nın Avrupa'daki kısmı dahil olmak üzere” ifadelerini kullandı.
Fransa Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron’a bir kez daha ‘selam yollayan’ Medvedev, “P.S. Yeri gelmişken, Macron’a bir kez daha selamlar. Onun mantığına göre bu da Rusya’nın jeopolitik yenilgisidir” diye yazdı.
Ryabkov: Avrupa Konvansiyonel Kuvvetler Anlaşması’na dönmemiz mümkün değil
Rusya Dışişleri Bakan Yardımcısı Sergey Ryabkov ise Avrupa Konvansiyonel Kuvvetler Anlaşması’na dönüşün mümkün olmadığını, alternatif bir anlaşmayı görüşmenin ancak Batı’nın düşmanca politikalarından vazgeçmesinden sonra mümkün olacağını söyledi.
Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin’in Rusya’nın anlaşmayı parlamentoda feshetme süreci konusunda resmi temsilcisi olarak tayin ettiği Ryabkov, “Biz AKKA Anlaşmasını çoktan arşive kaldırdık, geçmişte bıraktık, diğer devletlerin ne yapacağı ise onlara yöneltilecek bir soru” açıklamasında bulundu.
Yeni bir anlaşma ile ilgili bir takım görüşmelere ancak ‘Batı ile ilişkilerimizin fırtınalı dönemi sona erdikten’, orada düşmanca politikalardan vazgeçildikten ve kavramsal olarak farklı yaklaşımlar arayışına geçildikten sonra başlanacağına dikkat çeken Ryabkov, “Amerikan birliklerinin Finlandiya topraklarında olası konuşlanması dahil olmak üzere, askeri-teknik önlemlere pratik bir askeri-teknik yanıt bulacağız. Ve güvenliğimizi sağlayacağız” vurgusunu yaptı.