SEYİR HALİ

E-Fatura için süre 1 Temmuz'da sona eriyor

Faturalardaki dijital dönüşüm hızı devam ederken Gelir İdaresi Başkanlığı yaptığı açıklama ile 1 Temmuz 2023’ü işaret ederek, gerekli şartlara sahip firmalara e-Fatura zorunluluğu getireceğini ifade etti. Konuyla bağlantılı açıklama yapan Gökhan Boyana bakanlığın getirdiği şartları açıkladı.
Sitede oku
Radyo Sputnik’te Ali Çağatay’la Seyir Hali programına KolayBi’ CEO’su Gökhan Boyana konuk olarak e-fatura sisteminin Türkiye’ye geliş hikayesini özetledi.
Gökhan Boyana, “E-Fatura sistemi 2010 yılı mart ayından beri kayıt dışı ekonomiyi engelleme ve kağıt israfının önüne geçme amacıyla devreye alınmıştır. Daha sonrasında 2014 yılında genişleyerek firmalar tarafından kullanılmaya başlanmıştır. İlk başta gönüllülük esaslı baz alınmıştır fakat Gelir İdaresi Başkanlığı’nın kullanım alanını genişletmesi ile şu anda 845 bin firma e-Fatura uygulamasını kullanıyor” ifadelerini kullandı.

Hangi firmalar e-fatura sistemine geçmek zorunda?

Bakanlığın açıklamasından sonra hangi firmaların bu kapsamda değerlendirileceğini açıklayan Boyana, iki ayrı kısımdan bahsederek şunları söyledi:

“1 Temmuz’da gelecek zorunluluğunun iki ayrı kısmı var. Birincisi, 2022 ve sonrası dönemlerde yıllık kazancı 500 bin Türk lirası ve üzeri olan firmaları ilgilendiriyor. Örneğin, gayrimenkul ve emlak sektörü, e-ticaret faaliyeti, motorlu taşıt ya da inşaat alıp-satımı içerisindeki firmalar gibi. Diğer kısmında ise brüt satış hasılatı 2021 hesap dönemi içinde 4 milyon, 2022 ve devamındaki hesap dönmeleri içinde 3 milyon Türk lirası üzeri olan firmalar e-Faturaya geçmek zorundadır.”

‘E-arşiv kullanım zorunluluğu da var’

E-fatura uygulamasına ek olarak gerekli durumlarda e-arşiv sisteminin de zorunluluk taşıdığını hatırlatan Boyana, şöyle devam etti:

“Bir de bunun e-arşiv kullanım zorunluluğu var. E-Fatura’da karşı taraf e-fatura mükellefi değilse e-arşiv kullanımı düzenlemek zorundalar. Ya da vergi mükellefi olsa bile gün içerisinde 4 bin 400 lira üzerinde bir işlem yapılmışsa yine e-Arşiv fatura olmak zorundadır. Karşı taraf bir işletme değil lakin 5 bin lira üzerinde işlem yapmışsa yine bu faturalar da e-Arşiv kapsamında olmak zorundadır.”

Sürenin 1 Temmuz 2023’te sona erdiğini hatırlatan Boyana, şu eklemeleri yaparak cümlelerini noktaladı:

“Süreç kısalıyor, ilgili firmaların mali müdürlerinin Türkiye Bilimsel ve Teknik Araştırma Kurumu’ndan (TÜBİTAK) e-Fatura uygulaması temin etmesi gerekiyor. Daha sonrasında ‘https://portal.efatura.gov.tr/efaturabasvuru/’ üzerinden canlı ortam başvurusu ile süreç tamamlanıyor.”

Yorum yaz