ANKARA'DAN HABER VAR

CHP Genel Başkan Yardımcısı Öztunç: Yurtdışındaki oy artışı muhalefetin lehine

CHP Genel Başkan Yardımcısı Ali Öztunç, yurt dışında kullanılan oy oranındaki artışın muhalefetin lehine olacağını iddia etti. Türkiye’de kullanılan oy oranlarında da ciddi bir artış beklediğini kaydeden Öztunç, seçimin ilk turda biteceğini savundu.
Sitede oku
Aysel Alp'le Ankara'dan Haber Var programında, 14 Mayıs seçimlerine 3 gün kala Millet İttifakı'nın sandığa gitmeyi düşünmeyen seçmeni ikna edip edemeyeceği CHP Genel Başkan Yardımcısı Ali Öztunç ile; ekonomi başlığı ise Prof. Aziz Konukman ile konuşuldu.

‘Sandığa gitmeyen seçmeni ikna ediyoruz’

Yurt dışındaki oy oranlarının artışını ‘seçmenin AK Parti’ye tepkisi’ olarak açıklayan CHP Genel Başkan Yardımcısı Ali Öztunç, bu oranların Türkiye’de de artacağını kaydetti. Öztunç, şu açıklamaları yaptı:

“Bu seçime katılım oranı çok yüksek olacak. Çünkü vatandaş 20-21 yıllık AK Parti iktidarından bıktığı için bir oy artışı var. Yurt dışındaki oy kullanım artışı da bunun bir göstergesi. Yurt dışında kullanılan oydaki artış daha çok muhalefetin artışıdır. Muhalif kesimler sandığa gitmezlerdi, bu sefer gittiler. Türkiye’de ise kararsızlar dediğimiz, geçmişte AK Parti’ye oy vermiş ancak bugün AK Parti’nin politikalarından rahatsız olan insanlardır; sandığa gitmeyenler ise muhalif kesimdir ama yine kaybederler diyen kesimdir. O yüzden biz bu dönem bunların hepsini ikna ediyoruz. Yurtdışında sandığa götürmeyi başardık, Türkiye’de de bunun artışını sağlayacağımızı görüyorum ben. Seçim ilk turda kesin biter.”

‘Deprem bölgesinde seçim havası yok’

Programa Kahramanmaraş’tan telefon ile bağlanan Öztunç, şu anda o bölgede Türkiye genelinin aksine bir seçim havasının hakim olmadığını söyledi. Kahramanmaraş’ta seçmenin eğilimini de gözlemlediğini sözlerine ekleyen Öztunç, bu eğilimin Kılıçdaroğlu’ndan yana olduğunu iddia etti. Öztunç, konu ile ilgili şöyle konuştu:

“Şuan burada seçim havası yok. Biz hala gittiğimiz yerlerde depremi konuşuyoruz, depremle ilgili çalışıyoruz. Şu anda gittiğimiz yerlerde ‘bize oy verin’ demiyoruz. ‘Depremden kaynaklı ne eksiklik var, çadır, konteyner ne zaman gelecek, eksiğiniz nedir?’ bunlar konuşuluyor. Türkiye seçim havasında ama Kahramanmaraş seçim havasında değil. Biz hiçbir yerde bayrak asmadık, diğer partiler de asmadı. Kahramanmaraş’ta eğer Kemal Kılıçdaroğlu’na tablo böyle ise; çünkü Kahramanmaraş Türkiye’nin en muhafazakar, milliyetçi kentidir. Burada dahi eğilim Kemal Kılıçdaroğlu’nun lehine.”

‘Kahramanmaraş’ta 75 bin seçmen kaydını farklı şehirlere aldı’

Kahramanmaraş merkezli depremin ardından 825 bin seçmenin 75 bininin kaydını farklı şehirlere aldığını bildiren Öztunç, şunları söyledi:

“Bir kısım yurttaşlarımız döndü. Ama bir kısmı hala dönmedi ve çok döneceklerini zannetmiyorum. Kahramanmaraş’ın 825 bin seçmeni vardı. 75 bin seçmenimiz kaydını başka şehirlere aldı. 750 bine düştü, bu seçmenlerden kaç bini sandıkta oy kullanacak onu göreceğiz. Ama bir eksilmenin olduğu görülüyor, çok yurttaşımız dışarıda, başka şehirlerde. Seçmeni getirmek için herkes bir şeyler yapmaya çalışıyor. Ama bu çok zor bir iştir. Bir insan çocuklarını da yanına alıp gelse bir otobüse 30 seçmen düşüyor. 1000 otobüs 30 bin seçmen yapar. Dışarıda 200-250 bin seçmen var. Böyle bir ekonomik güç kimsede yok.”

‘Z kuşağı kararını verdi’

AK Parti’nin 20 yıllık iktidarına atıfta bulunarak gençlerin değişim istediğini savunan Öztunç, “Son 1 yıldır gençler üzerine çalışmalar yapıyorduk. Ben gençlerin ikna edildiklerini düşünüyorum. Özellikle Z kuşağının. Şöyle bir gerçek de var Z kuşağı doğduğunda Tayyip Erdoğan vardı, oy verme çağına geldiler, hala Tayyip Erdoğan var. Z kuşağında bıkkınlık var. Bunu özellikle saha çalışmalarımızda görüyoruz. Z kuşağının kararını verdiğini düşünüyorum” diye konuştu.

‘Büyüme yeterli istihdamı yaratmıyor’

Ekonomist Prof. Aziz Konukman ise, büyümenin yeterli istihdamı yaratmadığını savunarak, büyümenin ‘istihdam dostu olmadığını’ söyledi. Konukman, şu ifadeleri kullandı:

“Ne eğitimde bulunan ne istihdamda bulunan gençlerin oranı yüzde 30’lar civarında. Genç işsizler resmi rakamın üzerinde. İstihdam yaratmayan büyüme diyoruz biz bu sürece. İzlenen büyüme stratejisi bu. Büyüme istihdam yaratmıyor demek değil bu, yeteri kadar yaratmıyor demek oluyor. Ekonomi büyüdüğü zaman istihdamda da ciddi artışlar gerekiyor. Milli gelirde yüzde 1’lik bir artış olduğunda onun çok altında bir istihdam artışı var. İstihdam dostu olmayan büyüme, öyle diyelim.”

Yorum yaz