YENİ ŞEYLER REHBERİ

Psikolog Bal: Mobbingin kurum tarafından fark edilmesi gereklidir

Bir topluluğa ait olma ve kabul görme beklentisi içerisinde olan çalışanların mobbinge uğrama riskleri karşısında kurumların gerekli müdahalelerde bulunması gerektiğini belirten Bal, “Mobbingin kurum tarafından fark edilmesi, bundan da öte müdahale edilerek sorunun giderilmesi beklenir” dedi.
Sitede oku
Radyo Sputnik’te Serhat Ayan’la Yeni Şeyler Rehberi programına Üsküdar Üniversitesi NPİSTANBUL Hastanesi Uzman Klinik Psikolog Sedef Koç Bal ve Baumit Türkiye Satış ve Pazarlama Direktörü Erdil Dinçer konuk oldular.

'Müdahale edilerek sorunun giderilmesi beklenir'

İş hayatında psikolojik şiddet olarak tanımlanan ve bezdiri anlamına gelen mobbing, maruz kalan kişileri olumsuz etkiliyor. Mobbinge maruz kalan kişilerin iş hayatında verimli olamayacağına vurgu yapan Üsküdar Üniversitesi NPİSTANBUL Hastanesi Uzman Klinik Psikolog Sedef Koç Bal şunları söyledi:
“Herhangi bir ortamda, bir kimsenin kendini var edebilmesi veya varlığını sürdürmesi için başka bir bireyi değersizleştirmesi kabul edilebilir bir yaklaşım değil. İş hayatında öncelikli olarak iyiliği gözetilmesi gereken temel unsur ‘iş’in kendisi olarak gözükse de söz konusu işi yapacak olan da insanın kendisidir. Bireyin kendini değerli hissetmediği bir ortamda potansiyelinin en iyi haliyle işini yapmasını beklemek ise anlamlı olmaz. Mobbingin kurum tarafından fark edilmesi, bundan da öte müdahale edilerek sorunun giderilmesi beklenir. Anlaşılmadığını ve değer görmediğini hisseden hiç kimsenin kendini o ortamda tam anlamıyla var etmesi ve iş sürecine katkı sağlaması gerçekçi bir beklenti olamaz.”

Dinçer: Mantolama sistemi yüzde 50’ye varan enerji tasarrufu sağlıyor

Binalarda tüketilen enerji maliyetine dikkat çeken Baumit Türkiye Satış ve Pazarlama Direktörü Erdil Dinçer, binalara yapılacak yalıtımlar ile sağlanabilecek tasarrufa dikkat çekerek şu açıklamaları yaptı:
“Türkiye’deki binaların yaklaşık yüzde 85’inde ne yazık ki hala ya yalıtım bulunmuyor ya da verimli bir şekilde yalıtım yapılmadığı görülüyor. Ancak bir konutta enerji verimliliğini sağlamanın yolu öncelikle ısı yalıtımından geçtiği için mantolama yaptırmak artık bir seçenekten öte zorunluluk olarak karşımıza çıkıyor. Binalarda kullanılan enerjinin yüzde 40’ı dış duvarlardan, yüzde 17’si kapılardan, yüzde 7’si çatılardan, yüzde 6’sı ise döşemelerden kaybediliyor. Bu noktada iyi hesaplanmış ve nitelikli bir mantolama sistemiyle yüzde 50’ye varan enerji tasarrufu sağlamak mümkün oluyor.”
Yorum yaz