GÜNDEM DIŞI

Yazar Dönmez: Nietzsche'nin modern insanın 'Her şeyi ben yönetirim' düşüncesine itirazı var

Yazar Dönmez, “Bazen karşınıza bir sürpriz, hayatın mucizesi çıkar ve yaşamın belirsizliği ve kendiliğindenliğiyle yüz yüze gelebilirsiniz. Nietzsche’nin eleştirisi biraz da buna. Modern insanın ‘Her şeyi ben yönetirim’ düşüncesine bir itirazı var” dedi.
Sitede oku
Yazar Dağhan Dönmez, Radyo Sputnik’te yayınlanan Serhat Sarısözen’le Gündem Dışı’nda stüdyo konuğu oldu.
Edebiyat alanında birçok dergi ve platformda kitap eleştiri yazıları, makale, öykü, şiir ve köşe yazıları yazan Dağhan Dönmez, ‘Duvar Yazıları’ isimli şiir kitabından sonra bu defa ‘Nietzsche ile Akşam Yemeği’ adlı son kitabıyla okuyucuyla buluştu.
Dönmez, yaşamın ve insanın köklerine nüfuz eden samimi bir sohbetin tanığı haline getirerek okuyucuyu muhayyel bir yemeğin konuğu kılıyor. Mutluluk, yalnızlık, güç istenci, oyun, haz, narsisizm, eşitlik, transhümanizm gibi kavramların yanı sıra, şarap tüketimi, yemek alışkanlıkları ve iklim meselesi de sohbetin ana başlıkları oluyor.
Dönmez, “Sokrates, ‘Felsefeyi sokağa indirmeli’ diyordu. Son kitabım, felsefeyi özenle hazırlanmış bir yemek masasına indiriyor. Onlarca yıl sonra uyanan çılgın bir filozofu kurgusal bir karakter olan Profesör ile konuşturuyor, tartıştırıyor. Nietzsche’yi kurgusal bir karaktere dönüştürdüm. Nietzsche, bir akşam yemeğinde sofrada oturuyor ve onunla sohbet ediyoruz” şeklinde konuştu.

‘Güzel olan şey aslında gerçek dışı olandır’

“Lunaparklarda ben çocukken görüntünüzü çoğaltan aynalar vardı. Modern insanın mutluluk beklentisinde de böyle bir ayna beklentisi var gibi. İzledikçe mutsuzluğuna, mutlu olma beklentisini ekliyor; mutsuzluğu katlanıyor gibi bir durum var” ifadelerini kullanan Dönmez, şöyle devam etti:
“Nietzsche’nin beni sarsan en önemli tespitlerinden biri şudur: ‘Hakikat ile güzellik karşıttır’. Yani güzel olan şey aslında gerçek dışı olandır: Masallardır, şiirlerdir, oyunlardır. Sinemanın da böyle bir büyüsü vardır. Sinema, yaşamı kopyalama gibi bir amaçla yola çıkmaz. Asıl amacı yaşama alternatif bir yeni yaşam oluşturmaktır. O, yeni yaşamda da bizi oyunlarla buluşturur sinema. Büyülüdür o yüzden.
Bazen karşınıza bir sürpriz, hayatın mucizesi çıkar ve yaşamın belirsizliği ve kendiliğindenliğiyle yüz yüze gelebilirsiniz. Dolayısıyla Nietzsche’nin eleştirisi biraz da buna. Modern insanın ‘Her şeyi ben yönetirim’ düşüncesine bir itirazı var.”
Yorum yaz