KORONAVİRÜS

DSÖ: Kovid artık küresel sağlık acil durumu değil

Birleşmiş Milletler'e bağlı Dünya Sağlık Örgütü, 3 yıldan uzun süredir milyonlarca insanı öldüren, ekonomik yıkıma yol açan ve eşitsizlikleri derinleştiren Kovid-19 pandemisinin artık küresel sağlık acil durumu teşkil etmediğini duyurdu.
Sitede oku
Dünya Sağlık Örgütü (DSÖ) Genel Direktörü Tedros Adhanom Ghebreyesus, Kovid-19'un 'küresel sağlık acil durumu oluşturmasının sona erdiğini' ilan etti.
Tedros, Kovid'in artık DSÖ'nün en yüksek alarm seviyesi olan Uluslararası Öneme Sahip Halk Sağlığı Acil Durumu oluşturmadığını açıklamaktan memnuniyetini ifade etti:

"Acil Durum Komisyonu, dün 15. kez toplandı ve bana uluslararası önemde halk sağlığı acil durumuna son vermemi tavsiye etti. Bu tavsiyeyi kabul ettim. Bu nedenle, büyük bir umutla Kovid-19'un küresel sağlık acil durumu olmasının bittiğini ilan ediyorum"

'Toplam can kaybını 20 milyon olarak tahmin ediyoruz'

Kovid'in insan nüfusunun sağlığı için tehdit oluşturmaya devam ettiğini belirten DSÖ Başkanı, pandeminin 'en az 20 milyon can aldığı' tahminini paylaştı ki, bu, resmi tahminin yaklaşık 3 katı:
"DSÖ'ye yaklaşık 7 milyon ölüm bildirildi, ancak can kaybının birkaç kat daha yüksek -en az 20 milyon- olduğunu biliyoruz."

'Kriz bitti, Kovid bitmedi'

DSÖ'nün Kovid'le mücadele teknik lideri Maria Van Kerkhove, 'pandeminin acil durum evresi bitse de Kovid'in bitmediği' uyarısını ihmal etmedi. Van Kerkhove, "Tedbiri elden bırakamayız. Kriz aşaması, acil durum aşaması bitti, ama Kovid bitmedi" dedi.

Ocak 2020'den beri Uluslararası Halk Sağlığı Acil Durumu'ydu

DSÖ'nün Kovid için ilk kez en yüksek alarm seviyesini verdiği 30 Ocak 2020'den beri küresel sağlık uzmanlarından oluşan komisyon üç ayda bir yapılan toplantılarda etiketi uygulamayı devam ettirmişti. DSÖ'nün Kovid'i pandemi ilan etmesi Mart 2020'yi bulmuştu.
KORONAVİRÜS
İtalya'da pandemi soruşturması: Siyasi liderler WhatsApp'ta virüsün yayılmasına dair şakalaşmış
Yorum yaz