Ukrayna krizi

Bloomberg: Ukrayna bozulan ABD ekonomisini kurtarıyor

Ukrayna’da uzayan kriz, Batı’nın Kiev’e desteğini zayıflattığı, askeri yardıma devam etmeye yönelik ekonomik argümanlar olmadan da yardım akışın kuruyabileceği belirtildi.
Sitede oku
Rus gazeteci Leonid Bershidsky, Bloomberg için kaleme aldığı makalede ABD’de Ukrayna’ya verilen desteğin yeni istihdamın oluşturulmasına ve enerji piyasalarının genişlemesine yol açtığını yazdı.
Makalede, “2022'de Kiev'e yapılan askeri yardım, tüm ABD savunma harcamalarının yaklaşık yüzde 5.3'ünü oluşturdu. Bu paranın büyük kısmı, ülkeden ABD yapımı ekipman şeklinde çıkıyor, bu da yerel işgücü piyasasını destekliyor” ifadelerine yer verildi.
Bershidsky, sözlerine destek olarak Amerikan araştırma kuruluşu RAND’ın verilerini gösterdi. RAND uzmanları, “Ukrayna, Amerikan savunma sanayisini ve nihayetinde tüm Amerikan ekonomisini tetikliyor. Uzun vadede bu, ABD’nin mermilerden hava savunma füzelerine kadar çeşitli ürünler üretme kabiliyetini genişletiyor” demişti.
Avrupa enerji pazarında Rusya varlığının azalmasının, ABD’ye hammaddelerinin ihracatı için boşalan nişleri doldurma fırsatı verdiği belirtilen yazıda, “ABD ve Avrupa’da Ukrayna’ya askeri yardım karşıtlarının sayısı artarken iktidarlara, çatışmaya verdikleri destekten nasıl bir ticari yarar sağlayabileceklerini anlatmak kalıyor” değerlendirmesini yaptı.
Ukrayna krizi
ABD Dışişleri, Ukrayna’ya 300 milyon dolarlık yeni askeri yardım paketine onay verdi
Yorum yaz