’50 bin 500 kişinin hayatını kaybettiği bilgisi gerçeği yansıtmıyor’
“Burada tabii birçok çelişkiler var. Bizim bölgede yaptığımız çalışmalarda kamu yönetimi 50 bin 500 kişinin hayatını kaybettiğini söylemektedir. En son bakanlığın yaptığı açıklama bu yöndedir. Fakat bunun gerçekle bağdaşmadığı konusunu sadece biz söylemiyoruz. Birçok kurum, kuruluş, uzman söylüyor. Çünkü kimi kayıpların kimliklerinin tespit edilememesi ve hala bölgede kaldırılmamış enkazların bulunması nedenleri dikkate alındığında bütün o yıkılan yapı stokları, hasarlar göz önüne alındığında kayıpların çok daha fazla olduğunu tahmin edebiliyoruz. Deprem sonrasında bilgi kirliliği, gerçeklerin açıklanmaması ya da yurttaşlardan saklanması gibi sorunlarla karşı karşıyayız. Biz Mimarlar Odası ve bu ülkenin aydın, yurttaşı olarak raporu hazırlamaktaki öncelikli amacımız bu bilgi kirliliğinin ortadan kaldırılması, kamuoyunun yanıltılmasının engellenmesi.”
‘Bölgede yıkılan binaların yüzde 50’sinden fazlası yeni binalar’
“Hasarlı, az hasarlı, orta hasarlı ya da ağır hasarlı gibi yapılarla ilgili verilen bilgilerde ciddi sıkıntılar var. Bölgede 2000 öncesi yapılan binaların yıkıldığı, 2000 sonrası yapılan binaların sağlam olduğu şeklinde yanıltıcı ifadeler var. Bunlar ne yazık ki devlet raporlarına geçmiş. Oysa hem bakanlığın verilerine hem de bizim çalışmalarımıza, diğer kurumların çalışmalarına baktığımızda görüyoruz ki yüzde 50’den fazla yeni bina yıkılmış. Yani 2000 yılından sonra yapılan binalar daha çoğunlukta. Bugün uygulanmakta olan kentsel dönüşüm politikalarını savunmak, aynı politikaları sürdürmek için ya da daha doğrusu bir dönemin sorumluluğundan kurtulmak için bunların söylendiğini biliyoruz. Aynı yanlışlar kalıcı konutlar üzerinde de yapılıyor. Son 20 yılda yapılan yapılar yıkılan yapıların yüzde 50’sinden fazlasını oluşturmaktadır.”
‘Deprem sırasında kamu binalarının ayakta kalması hayati önemde’
“6 Şubat Kahramanmaraş merkezli depremlerden önce özellikle Adıyaman, Hatay, Kahramanmaraş ve Malatya illerini kapsayan bölge 18 Mart 2018 tarihinde yayınlanan jeolojik raporlarda bölgenin yüksek riskli bölge olduğu konusu belirtilmiş. Ancak bu raporlar doğrultusunda kamu yönetimlerinin, ilgili kuruluşların ilgili adımları atmadığını görüyoruz. En azından kamu binaları, hastane, yönetim binaları yerle bir oldu. Bu binalar en azından güçlendirilmiş ya da yenilenmiş olsaydı depremde yaralılara müdahale edilebilecekti, pek çok canımız kurtarılabilecekti. Kamu binalarının depremde ayakta kalmaları ve kamu hizmetlerinin kesintisiz, aksamadan sürdürülmesi afetlere hazırlık açısından temel bir kriterdir. Bu dahi sağlanmamış. Bugün 100 bine yakın yurttaşımızı kaybettik. Bunların belki 10 bin yurttaşımızın hayatını kurtarabilecektik.”
‘Uygun olmayan yer seçimi yıkımın birinci nedeni’
‘5 milyon genç seçmenin tercihi Millet İttifakı’ndan yana olacak’
“2018 – 2023 yılları arasında 5 milyon seçmen eklendi. Özellikle genç arkadaşlarımızdan oylarını kullanmalarını sizin aracılığınızla rica edeyim. Katılım ne kadar yüksek olursa sonucun bizim lehimize değişme olasılığının çok daha fazla artacağı kanaatindeyim ben. Hem Kemal Bey hem Millet İttifakı açısından konuşuyorum. Çünkü 5 milyon genç arkadaşımız oy kullanacak ve anketlerden bu genç arkadaşlarımızın Millet İttifakı’na daha yakın olduğu anlaşılıyor.”