Ukrayna krizi

Şoygu: Tüm NATO ülkelerinin askeri potansiyeli Rusya'ya karşı harekete geçirildi

Batı'nın Rusya'yla mücadeleye çok önceden hazırlandığını belirten Rusya Savunma Bakanı Sergey Şoygu, tüm NATO ülkelerinin askeri potansiyelinin Rusya'ya karşı harekete geçirildiğini vurguladı.
Sitede oku
Hindistan'ın başkenti Yeni Delhi'de yapılan Şangay İşbirliği Örgütü (ŞİÖ) Savunma Bakanları Toplantısı'nda konuşan Şoygu, ABD öncülüğündeki NATO'nun Rusya karşıtı faaliyetlerinden söz etti.
Son yıllarda yaşanan gelişmelerin Batı'nın Rusya'yla mücadeleye daha önceden hazırlandığını gösterdiğini söyleyen Şoygu, "Rusya'ya derhal geniş çaplı yaptırımlar uygulandı, Ukrayna'ya silah tedariki, istihbarat verilerinin temini ve silahlı faaliyetlerin yürütüldüğü bölgeye askeri danışman ve paralı askerlerin intikali organize edildi. Böylece neredeyse tüm NATO ülkelerinin askeri potansiyeli ve yetenekleri devreye sokuldu" dedi.

'Rusya'ya askeri yola başvurmaktan başka seçenek bırakmadılar'

2014 yılında Kiev'deki devlet darbesi için 500 milyar dolardan fazla kaynak harcandığını ve Rusya sınırlarında aşırı milliyetçi Rusofobik bir rejim oluşturulduğunu anımsatan Şoygu, Kiev'in Minsk anlaşmalarını reddetmesi ve Donbass sakinlerine yönelik tehdit dikkate alındığında Rusya'ya Ukrayna'dan yükselen tehditleri askeri yolla ortadan kaldırmaktan başka bir seçenek bırakmadıklarını kaydetti. Rus ordusunun görevlerinin açık olduğunu ve harekatın sonuna dek devam edeceğini söyledi.
Batı'nın özel askeri harekat nedeniyle Rusya'yı tecrit etmek istediğini ve kendi çıkarlarına zarar vererek tam teşekküllü baskıyı artırmaya hazır olduğunu sergilediğini anlatan Savunma Bakanı, ancak tüm bu girişimlerin başarısız olacağını vurguladı.

'Ukrayna'ya gönderilen silahlar teröristlerin eline geçiyor'

Batı'nın Ukrayna'ya büyük miktardaki silah yardımını eleştiren Şoygu, özel askeri harekat başladıktan sonra gönderilen silahların karaborsaya düştüğünü ve ardından teröristlerin eline geçtiğini vurguladı.
Askeri yardımın sadece çatışmanın uzamasına hizmet ettiğini kaydeden Şoygu, bunun da bumerang etkisiyle dönerek Avrupa ve dünyanın istikrarını zedelediğinin altını çizdi.

'ABD ve müttefikleri küresel güvenlik mimarisini yıkmaya başladı'

ABD ve müttefiklerinin küresel tahakkümlerini devam ettirmek için küresel güvenlik mimarisini yıkmaya başladığına da dikkat çeken Şoygu, silah kontrolü alanındaki temel anlaşmaların da Batı'nın inisiyatifiyle iptal edilmeye başlandığını kaydetti.
Böylece ABD ve müttefiklerinin, başta Rusya ve Çin olmak üzere hoşnut olmadıkları ülkelerle askeri cepheleşmeyi tırmandırmak için diğer ülkeleri kışkırttığını anlatan Savunma Bakanı, "Ana amaçları, Rusya'ya stratejik yenilgi yaşatmak, Çin için tehdit oluşturmak ve dünyadaki tekel konumlarını korumak" dedi.
Bu koşullar altında ŞİÖ ülkelerinin askeri güvenlik alanında istihbarat alışveriş mekanizması geliştirmesi ve askeri tatbikatlar kapsamında işbirliği yapması gerektiğini anlatan Şoygu, ŞİÖ'nün barış yapıcı faaliyetler alanında önemli bir potansiyele sahip olduğunu ekledi.
Yorum yaz