Fransa'nın neoliberal Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron, meclisi baypas ederek yasalaştırdığı emeklilik reformuna karşı aylardır devam eden protestolara karşı demir yumruğunu daha da sıkıyor.
Emeklilik yaşını 62'den 64'e çıkaran reformun 14 Nisan'da yasalaşması sonrası turladığı kırsal bölgelerde sorgu sual, küfür ve yuhalamalarla karşılanan Macron'a Almanya sınırındaki Alsas bölgesinde 19 Nisan'da orta parmak işareti yapan üç protestocu hapis cezasıyla karşı karşıya.
Bölge Savcısı Catherine Sorita-Minard'ın açıklamasına göre Alsas'ın doğusundaki Selestat kasabasından üç kişi, 'kamu yetkisine sahip kişiyi aşağılama' suçu işlediklerini kabul etti.
Hiçbirinin sabıka geçmişi yok
Fransa Cumhurbaşkanı'na yaptıkları orta parmak işareti nedeniyle bir yıla kadar hapis ve 15 bin euro para cezasıyla karşı karşıya kalan üç protestocunun hiçbirinin sabıka geçmişi yok. Gözaltına alınan dördüncü kişi hakkındaki suçlamalar daha sonra düşürüldü.
Kitlesel grev ve protestoları dikkate almadan emeklilik reformunu yasalaştırmaya karar vermesinden bu yana anketlerde halk desteği hızla düşen Macron, Selestat'a vardığında, istifasını talep eden bir yuhalama korosu tarafından karşılanmıştı.
İfade özgürlüğü vaaz etti, tersini yaptı
Bu manzara karşısında protesto hakkına inandığını söyleyen Fransa Cumhurbaşkanı, gazetecilere "Naif değilim, kısa süre önce popüler olmayan zorlu bir yasa çıkardım, ancak halkla iletişim halinde olmaya can atıyorum. İnsanlar kendilerini özgürce ifade edebilmeli ama ülke ilerlemeli" demişti.
Tencere-tava çalma yasağı
Selestat'ta yaptığı konuşmalarda "İnsanları 64 yaşında emekliliğe zorlamaktan zevk almıyorum. Cumhurbaşkanının işi sevilmek ya da sevilmemek değil. Ülke için en iyisini yapmaya çalışmak ve bunun için eylemde bulunmaktır" mesajını veren Macron'u Alsas bölgesinde takip eden protestolarda konuşmalarını kesmek için halk tencere ve tava çaldı.
Bunun üzerine cumhurbaşkanının Ganges kasabasına varması öncesi hükümetin alelacele emriyle polis 'taşınabilir ses çıkaran aletlere yasak' getirdi.
'Gittiği her yere jeneratör götürmek zorunda'
Bu arada sendikaların elektriği kesmesi nedeniyle ziyaretleri sekteye uğrayan Fransa Cumhurbaşkanı'nın 'gittiği her yere beraberinde jeneratör taşıma' taktiğine başvurduğu basına yansıdı.
Sendikalar: Bize kulaklarını tıkayanı dinlemeyiz
Gelinen noktada, sendikalar Macron ve hükümetiyle daha fazla diyalog çabasına girmeyi reddediyor.
Basına konuşan bir sendika temsilcisi, tavırlarını "Çığlıklarımıza kulak tıkayan bir cumhurbaşkanımız varsa, biz de onu duymak istemiyoruz. Macron halkın çoğunluğuna muhalefet etmeye devam ettiği sürece biz de greve devam edeceğiz" diye açıkladı.
Protestocular, Cannes Film Festivali ve Monaco Grand Prix'si dahil popüler etkinlikleri elektriği keserek engelleme yemini de etti.
Anketlere göre Fransız halkının üçte ikisi emeklilik reformuna karşı.
'Seçim bugün yapılsa Le Pen, Macron'u yenecek'
BVA anketine göre Macron'a halk desteği yüzde 26'ya düşmüş durumda.
L'Opinion en direct anketine göre aşırı sağdan merkez sağa kayan Ulusal Birlik partisinin bir yıl önceki cumhurbaşkanı adayı Marine Le Pen, seçim bugün yapılsa oyların yüzde 55'ini alarak Macron'u kolayca yenebilecek konumda.