‘Yüzde 20'lik kararsız seçmen kararını sandık başında verecek’
“Seçmenin bir kısmı kararını vermemiş gözüküyor. Biz eski seçimlerde seçime 15-20 gün kala seçim sonucunu tahmin edebilecek duruma gelebiliyorduk. Ancak bu seçimde birkaç unsur seçmenin kafasını karıştırdı ve bir kararsız kitle oluştu. Yüzde 10 civarında bir seçmenin kararsızlığını normal görmek lazım. Fakat bu seçimde yüzde 10’un ötesinde henüz adresini netleştirmemiş ve aslında sandık başı diyebileceğimiz bir anda kararını verebilecek de yine bir yüzde 10 civarında seçmen var. Bu yüzde 10 civarında seçmen 2-3 sebeple kararını geciktirdi. Siyasi ittifaklar çok hızlı değişti. Hem Cumhur İttifakı’nda hem Millet İttifakı’nda sürpriz kararlar alındı.”
‘Erdoğan ve Kılıçdaroğlu arasındaki fark yüzde 3’ten az’
“Cumhurbaşkanlığı seçimleri bizim gördüğümüz ilk turda sonuçlanmıyor. 4 aday olduğu için; Muharrem İnce ve Sinan Oğan da yüzde 6’nın üzerinde bir oy aldığı için seçim 2. tura kalıyor olarak görüyoruz biz. İlk turda Sayın Erdoğan’ın da Sayın Kılıçdaroğlu’nun da oyları birbirine çok yakın. 2. turda Kılıçdaroğlu biraz daha önde gözüküyor Erdoğan’a göre. Bunlar kolay kapanabilir farklar olarak gözüküyor. Şu anda Tayyip Bey ile kemal bey arasındaki oy farkı 3’ün üzerinde değil ikinci tur için. Yani çok az bir fark var ikisinin arasında. 51-52 civarında Kemal Bey alıyor; 48-49 civarında da Tayyip Bey alıyor. Buna yurt dışı oylarını eklemek de mümkün. Yurt dışı oylarının yurt içi tercihlere yansıması da 0.3-0.4 civarında Tayyip Bey lehine oluyor. Dolayısıyla fark azalıyor.”
‘Seçimler yaklaştıkça seçmen büyük partilere yönelecek’
“Sahada büyük partiler lehine, küçük partiler aleyhine bir seçim psikolojisi oluşuyor seçimlere yaklaştıkça. Seçim psikolojisinde hiçbir seçmen oyunun boşa gitmesini arzu etmez. Bu nedenle de ‘vereceğim oy kendi partime yaramıyorsa partime yakın siyasi görüşlere sahip partiye gitsin ve bu görüşüm temsil edilsin’ diye bakar. İkincisi de ‘benim görüşümün karşısında yer alan bir siyasi parti ya da lidere de yaramasın’ duygusu ön plana çıkmaya başlar. Benim kanaatim, büyük partiler, yani; AK Parti, CHP, HDP, İYİ Parti ve MHP lehine seçimlere doğru bir yöneliş ile beraber küçük partilerin biraz daha oy kaybetmesini beklemek daha doğru. Benzer bir şey cumhurbaşkanlığı seçimlerinde de Erdoğan ve Kılıçdaroğlu lehine yaşanacaktır. Seçimlere yaklaştıkça Sinan Oğan ile Muharrem İnce’nin oylarında kısmi düşüşler yaşanabilir.”
‘Millet İttifakı’nın Meclis çoğunluğunu sağlama ihtimali gözükmüyor’
‘Anketler gerçek oranları yansıtmıyor’
“Tabii çok fazla anket yapılıyor. Bu anketler bizi bir dönem yüzde 1 gösteriyordu; o yüzde 1 gösterdiği dönem biz yüzde 1 değildik. Biz halkta, sokakta karşılığımız olduğunu görüyoruz. O yüzden o anketlerin çok inandırıcılığı yok. Çok büyük bir algı çalışması yapılıyor. Biz Memleket Partisi’nin alacağından daha az gösterileceğini zaten biliyoruz. Çünkü bu bir taktik. İnsanlara ‘oyunuzu verirseniz boşa gider’ demeye çalışıyorlar. Asla böyle bir durum yok. Biz Anadolu’da, Doğu’da, Batı’da insanlarla konuştuğumuz zaman ‘Kesinlikle sizi destekliyoruz, arkanızdayız’ diyorlar. Türkiye iki tane seçeneğe muhtaç değil. Mutlaka bir üçüncü seçenek olması lazım. Bizim de kendimizce yaptırdığımız anketler var. Biz o anketlerde barajı geçtiğimizi görüyoruz.”