DÜNYA

İran'da Uzmanlar Meclisi üyesi ayetullah bankada öldürüldü

İran'da 13 Eylül'de başörtüsü kurallarına uymadığı gerekçesiyle gözaltına alınan Mahsa Emini'nin polis nezaretinde fenalaşarak hastanede ölmesinin tetiklediği protestolar durulurken, dini lideri seçen ve denetleyen Uzmanlar Meclisi'nin bir üyesi öldürüldü.
Sitede oku
İran haber ajansı IRNA, Ayetullah Abbas Ali Süleymani'nin İran'ın kuzeyinde düzenlenen bir silahlı saldırıda öldürüldüğünü, saldırganın yakalandığını duyurdu.
Habere göre saldırı, İran'ın Mazenderan eyaletinin Babülser şehrinde gerçekleşti.

Eyalet valisi: Güvenlik veya terör eylemi değil

Yerel yetkililer, 'saldırının bankada düzenlendiğini, saldırganın bankanın güvenlik personeli olduğunu ve netlik kazandıktan sonra saikinin açıklanacağını' söyledi.
Mazenderan Eyaleti Valisi Mahmud Hüseyinipur, "Şimdiye kadar edindiğimiz bilgi ve belgeler, bunun bir güvenlik veya terör eylemi olmadığını gösteriyor" dedi.

Sistan-Belucistan'da görev yapmıştı

75 yaşındaki Ayetullah Abbas Ali Süleymani, daha önce İran dini lideri Ayetullah Ali Hamaney'in eyalet temsilcisi olarak İsfahan eyaletinin merkezi Kaşan ve Sistan-Belucistan eyaletinin merkezi Zahidan'da Cuma İmamı olarak görev yapmıştı.
Sünni nüfüslu Sistan-Belucistan, Mahsa Emini protestolarıyla karışan bölgelerin başında geliyordu.
DÜNYA
İran’da başörtüsü takmayan kadınların tespiti için sokaklara akıllı kamera yerleştirilecek
Daha önce protestoların uzantısı olarak bazı yetkililer ve din adamları saldırıların hedefi oldu. Ama Ayetullah Abbas Ali Süleymani kadar üst düzey bir din adamına suikast, İran'da çok nadir görülen bir olay. Nisan 2022'de kuzeydoğudaki kutsal Meşhed kentinde iki Şii din adamı cihatçılar tarafından öldürülmüştü.
DÜNYA
İran'da kız lisesinden 47 öğrenci zehirlendi: 'Kimyasal gaz' iddiası halkı sokaklara döktü
Ayetullah Abbas Ali Süleymani'nin üyesi olduğu Uzmanlar Meclisi, 8 yılda bir doğrudan halk tarafından seçilen 88 din adamından oluşuyor. Uzmanlar Meclisi, İran anayasasına göre Velayet-i Fakih makamındaki dini lideri seçme, denetleme, azletme yetkisine sahip.
Yorum yaz