Ramstein'daki Ukrayna Temas Grubu toplantısına 50'den fazla ülkenin savunma bakanı katılırken, gündemde Rusya'ya karşı taarruz hazırlığı yaptığı belirtilen Ukrayna Devlet Başkanı Vladimir Zelenskiy'in Batılı müttefiklerden daha fazla savaş uçağı ve uzun menzilli füze talebi vardı.
Bugün Ramstein'a geçmeden önce dün Kiev'de Zelenskiy'den talep listesini alan NATO Genel Sekreteri Jens Stoltenberg, "Kiev'i ziyaretimde Ukrayna'nın geleceğinin Avrupa-Atlantik ailesinde bulunduğunu ve tüm NATO müttefiklerinin Ukrayna'nın NATO üyesi olacağı konusunda anlaştığını söyledim" diyerek ekledi:
"Ancak şu anda asıl odak noktası, tabii ki Ukrayna'nın galip gelmesinin nasıl sağlanacağı. Egemen, bağımsız bir Ukrayna olmadan üyeliği tartışmanın bir anlamı yok."
Genel Sekreter, Zelenskiy'in temmuz ayında Litvanya'nın başkenti Vilnius'ta yapılacak NATO zirvesine katılması davetini kabul ettiğini duyurdu.
Geçen hafta Ukrayna Dışişleri Bakanı Dmitro Kuleba, 11-12 Temmuz'da Vilnius'ta yapılacak NATO zirvesinde 'ittifaka katılım daveti dışında alınacak başka herhangi bir karardan, Kiev'in memnun olmayacağını' söylemişti.
'Savaş uçağı hakkında devam eden bir tartışma var'
NATO üyelerinin Ukrayna'ya farklı tipte uçak tedarikini tartıştığını aktaran Stoltenberg, "Jetler konusunda, müttefikler teslim etti, Polonya MiG-29'ları teslim etti. Diğer jet türleri hakkında da devam eden bir tartışma var" diye konuştu.
Askeri yardım Şubat 2022'den beri 165 milyar doları aştı
Dün Kiev ziyaretinde 'müttefiklerin Ukrayna'ya daha fazla jet, tank ve zırhlı araç teslim etme kararlılığından' bahseden Genel Sekreter, NATO'nun Ukrayna'ya yaptığı askeri yardımın Şubat 2022'den bu yana 165 milyar doları aştığı tahminini paylaştı.
Ziyaret sırasında Ukrayna'nın yerinin NATO olduğunu yineleyen, ancak üyeliği için herhangi bir takvim vermek yerine 'zaman içinde' mümkün olacağını söyleyen Stoltenberg, 'ittifakın, NATO standartlarına geçişine yardımcı olmak ve müttefikleriyle tam kapasite birlikte çalışabilirliğini sağlamak için uzun vadeli olarak Ukrayna'nın yanında bulunduğuna' dair Devlet Başkanı Zelenskiy'e güvence verdi. Zelenskiy, eylülde yaptığı bir açıklamada, Ukrayna'nın hızlı şekilde NATO'ya katılmak için başvurduğunu duyurmuştu.
Hava savunması, mühimmat ve diğer desteklere odaklı toplantı
ABD Savunma Bakanı Lloyd Austin, bugün Ramstein'daki toplantının açılış konuşmasında "Ukrayna'daki özgürlük güçlerine desteğimiz güçlü ve hakikidir" dedi. Austin, toplantıda odaklanacakları üç ana konuyu hava savunması, mühimmat ve lojistik ile diğer desteklere atıfla kolaylaştırıcılar diye sıraladı.
Zelenskiy müttefiklerin 'isteksizliğinden' şikayetçi
Zelenskiy, 'bazı üye devletlerin uzun menzilli roketler, modern savaş uçakları ve zırhlı araçlar sağlama konusundaki isteksizliğini aşmak için' NATO'dan yardım istemişti.
ABD yapımı F-16 taahhüt eden henüz çıkmadı
NATO üyelerinden bazısı Ukrayna'ya ellerindeki Sovyet dönemi savaş uçaklarını gönderdi. Ancak Kiev'in talep ettiği ABD yapımı F-16 gibi modern savaş uçağı taahhüt eden henüz çıkmadı. Kiev'in Batılı destekçileri, Rusya içindeki hedefleri vurmak için kullanılabileceği endişesi nedeniyle uzun menzilli füze göndermekte de isteksiz davrandı.
Patriot ve Iris-T teslim edildi
Diğer yandan Kiev bu hafta müttefiklerinden ABD'nin en gelişmiş hava savunma sistemlerinden biri olarak görülen Patriot'ların ilk teslimatını aldığını açıkladı. Almanya da uzun zamandır vaat ettiği Iris-T hava savunma füzesi sisteminden bir adet teslim etti.