DÜNYA

Putin Çin Savunma Bakanı ile bir araya geldi: ‘Rusya ile ilişkilerimiz 3. ülkelere yönelik değildir’

Kremlin’den yapılan açıklamaya göre Rusya lideri Putin, Moskova’da bulunan Çin Savunma Bakanı Li ile çalışma toplantısı düzenledi. Toplantıda konuşan Çin Savunma Bakanı "Aramızda güçlü ilişkiler var, bu ilişkiler Soğuk Savaş ittifaklarını aşıyor ve üçüncü ülkelere yönelik değil” dedi.
Sitede oku
Kremlin Sözcüsü Dmitriy Peskov, Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin’in Çin Savunma Bakanı Li Şangfu ile çalışma toplantısında bir araya geldiğini söyledi.
Peskov, “Putin Çin Devlet Konseyi Üyesi ve Savunma Bakanı Li Şangfu ile çalışma toplantısı yaptı” açıklamasında bulundu.
Rusya Savunma Bakanlığı daha önce Çin Savunma Bakanı Li Şangfu'nun, martta göreve atanmasının ardından ilk yurt dışı ziyaretini 16-18 Nisan'da Rusya'ya yapacağını bildirmişti.

Toplantıda Putin Çinli mevkidaşı Şi’nin Rusya ziyaretini andı

Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin, Çin Savunma Bakanı Li Şangfu ile yaptığı toplantının başında Çin Devlet Başkanı Şi Cinping’in Moskova ziyaretini andı.
Rus lider, “Büyük dostumuz, benim dostum, Çin Halk Cumhuriyeti Devlet Başkanı Yoldaş Şi Cinping’in ülkemizi ziyaretinden sonra Rusya'ya geldiniz. Ziyaretin çok verimli geçtiğini bir kez daha vurgulamak istiyorum. Elbette askeri departmanlar üzerinden işbirliğine de değindik” diye konuştu.
İki ülkenin askeri alandaki işbirliğinin önemine vurgu yapan Putin, “Bunun elbette Rusya Federasyonu ile Çin Halk Cumhuriyeti arasındaki ilişkilerimizin kesinlikle güvene dayalı, stratejik doğasını güçlendiren bir başka önemli alan olduğunu düşünüyorum” ifadelerini kullandı.
Çin Savunma Bakanı Li ise Rusya ile Çin arasındaki işbirliğinin tüm düzeylerde devam ettiğini, bu yöndeki çalışmaların tüm dünyanın refahı için sürdürüleceğini söyledi. Çinli bakan, ikili ilişkilerin özel doğasını ve stratejik önemini vurgulamak için ilk ziyareti için özellikle Rusya’yı seçtiğini ifade etti.

‘Rusya ile olan güçlü ilişkilerimiz üçüncü ülkelere yönelik değildir’

Çin ve Rusya'nın Soğuk Savaş ittifaklarını geride bırakan ve üçüncü ülkelere yönelik olmayan güçlü ilişkiler ile bağlı olduğunu söyleyen Li, “Aramızda güçlü ilişkiler var, bu ilişkiler Soğuk Savaş ittifaklarını aşıyor ve üçüncü ülkelere yönelik değil” diye konuştu.
Çinli bakan ayrıca Çin’in Rusya ile askeri-teknik alandaki işbirliğinin çok iyi geliştiğini, bölgesel ve küresel güvenliğin gelişimine katkıda bulunduğunu vurguladı.
DÜNYA
Kremlin: Putin-Şi görüşmesi Batı’yı tedirgin etti
Yorum yaz