Ukrayna krizi

Çin-Fransa bildirisinde uluslararası hukuk ve BM Şartı temelinde Ukrayna'da barış çabasına destek

Fransa Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron'un Rusya'nın ana gündem maddesini oluşturduğu Çin ziyaretinde Devlet Başkanı Şi Cinping'le görüşmelerini tamamlamasının ardından, iki ülke ortak açıklama yayımladı.
Sitede oku
Çin Devlet Başkanı ŞI Cinping, Fransa Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron'u ziyaretinin son gününde Çin Halk Cumhuriyeti'nin kurucusu Mao Zedong'un yoldaşı olan babası Şi Zhongxun'un memleketi Guangdong eyaletinde ağırladı.
Şi tarafından AB Komisyonu Başkanı Ursula von der Leyen ile birlikte ortasında Çin bahçesi olan devasa yuvarlak masaya oturtulduktan sonra bugün de Çin bahçesinde gezintiye çıkarılan Macron, eyalet başkenti Guangzhou'da Sun Yat-sen Üniversitesi öğrencileriyle buluşma fırsatı da buldu.
Ziyaret iki liderin görüşmelerinin sonuçlarının ortak bildiriyle ortaya konulmasıyla noktalandı. 51 maddesinin kısa bir bölümü Ukrayna'ya ayrılan ortak bildirinin ana hatları şöyle:
* Uluslararası hukuk ve BM Şartı'nın amaç ve ilkeleri temelinde Ukrayna'ya barışı geri getirmeye yönelik her çabayı destekliyoruz.

Nükleer uyarı

* Çin, Fransa, Rusya, Britanya ve ABD (BM Güvenlik Konseyi'nin 5 daimi üyesi) liderlerinin Nükleer Savaşı Önleme ve Silahlanma Yarışlarından Kaçınma Konulu Ortak Bildirisini onayladığımızı yineliyoruz. Bildirinin de dediği gibi 'Nükleer savaş kazanılamaz ve asla yapılmamalıdır'.
* Gerilimi tırmandırabilecek her türlü eylemden kaçınma çağrısı yapıyoruz. Nükleer santraller ve diğer barışçı nükleer tesislere yönelik silahlı saldırılara karşı çıkıyoruz. Uluslararası Atom Enerjisi Kurumu'nun (UAEK), Zaporojye Nükleer Santrali'nin emniyetini ve güvenliğini sağlamak dahil barışçı nükleer tesislerin emniyetini ve güvenliğini teşvik etmede yapıcı bir rol oynama çabalarını destekliyoruz.

Her alanda diyalog ve alışveriş

* Çin ile Fransa, ikili işbirliğinin geliştirilmesi için üst düzey alışveriş ve stratejik diyaloğun yanısıra üst düzey ekonomik ve mali diyalog ve üst düzey kültürel değişim mekanizmalarının önemini vurgular.

Askeri yakınlaşma

* Fransa ile Çin, bölgesel ve uluslararası güvenlik konularında karşılıklı anlayışı güçlendirmek için stratejik konularda fikir alışverişini derinleştirme ve özellikle Çin Halk Kurtuluş Ordusu Güney Komutanlığı ile Asya-Pasifik'teki Fransız Kuvvetleri Komutanlığı (ALPACI) arasındaki diyaloğu derinleştirme konusunda anlaştı.
Yorum yaz